Al contraatac

2
Es llegeix en minuts

Vostè i jo podem anar tranquil·lament pel carrer i trobar-nos davant la comissió flagrant d'un delicte o la intenció imminent de cometre'n un. Doncs bé, sàpiga que vostè i jo estem autoritzats, segons l'article 490 de la llei d'enjudiciament criminal, a evitar-ho, amb placatge previ, òbviament: els delinqüents no acostumen a ser individus amables que facin gaire cas de requeriments verbals educats.

Si aquesta potestat la té a Espanya qualsevol ciutadà des de l'any 1882, ¿què pretén autoritzar exactament Interior als vigilants privats? ¿Feia falta una llei de seguretat privada per repetir el contingut dels articles de la llei actual? Com que la resposta és clarament negativa, s'haurà de pensar malament, que és l'única forma d'encertar-la. Se'ns informa que aquests vigilants de seguretat ens podran reclamar la identificació als carrers per on patrullin -sí, a l'espai públic-, així com escorcollar-nos, registrar-nos la bossa o el cotxe. No podran fer-nos un interrogatori, però, acte seguit, el text afegeix que no es considerarà com a tal la indagació, la comprovació o l'anotació que es faci de les nostres dades personals. O sigui, canviar el nom de la cosa per aparentar que és una altra.

Per tranquil·litzar-nos, el projecte de llei ressalta que tot es farà en col·laboració amb les forces de seguretat. Però ¿això inclou l'accés a la base de dades policials per fer eficaçment les comprovacions? ¿Inspira seguretat que una empresa privada faci servir informació dels ciutadans que únicament ha d'estar a l'abast de l'Estat? La mateixa Policia i la Guàrdia Civil, a través de portaveus, han alertat dels molts problemes que sorgiran entre vigilants i membres de les forces de seguretat. Quan s'extralimitin o equivoquin greument, ¿on reclamarem? ¿A la seu de l'empresa privada per a la qual treballen?

Negoci per a uns quants

Notícies relacionades

Espanya sembla avui una SL, una societat (molt) limitada a la qual expropien cada mes part del patrimoni. Darrere de cada privatització -sempre negada- ens venen eficàcia, quan solament és negoci per a uns quants. No, evidentment, per als vigilants, que pagarem els contribuents a preu de policies -quan protegeixin edificis públics- encara que la seva empresa a ells els pagui la meitat. Marges empresarials, vostès ja saben de què va. La cosa privada pagada amb diners públics. Els comptes de l'Estat no estalviaran ni un cèntim, però el lobby de la seguretat privada pujarà extraordinàriament la seva facturació. En temps d'estretors hi ha els mateixos genets però pocs cavalls, de manera que és necessari obrir nous models de negoci.

I finalment, ¿s'han adonat del fet que el projecte va tenir els vots de PP, PNB i CiU? La dreta sempre dóna lliçons de coherència: s'enfronten per les banderes però es fumen un puro així que es parla de pasta. Arriba una nova veta de negoci privat a compte de la seguretat pública.