"Siguen feliços i fins prompte"

3
Es llegeix en minuts
Els treballadors al plató d’informatius en el moment del tall del senyal.

Els treballadors al plató d’informatius en el moment del tall del senyal. / MIGUEL LORENZO

Així m'agradaria que haguessin acabat les emissions de Canal 9, la televisió pública i d'ús particular del País Valencià. Sabent que això s'acabava i es donava pas a un mitjà més neutral, amb la finalitat d'informar i de servir els ciutadans de manera lícita i sense interessos ocults. Però no, el final de Nou, el nom que sens dubte ha portat a l'hecatombe un canal amb més de 24 anys d'història, implica una fita per a un sector de polítics, per dir-ne d'alguna manera, que aconsegueixen així silenciar la veu d'un poble i el que és millor, poder maniobrar així sense por de ser enxampats.

I de fet ho estan aconseguint pel que fa a la comunicació: es prohibeix el senyal de TV-3, al cap d'un temps es tanca la ràdio i la televisió valencianes i ja poca cosa més queda per arribar a la meta que ells busquen i que, de veritat, m'aterreix personalment i més sabent que tot el que facin difícilment sortirà a la llum.

El paper del Govern 

Llavors, el que jo no puc entendre és el paper del Govern espanyol. ¿Se li permet a una comunitat tancar els seus mitjans de comunicació? I el que és millor, sense la necessitat de donar explicacions i sabent que els de Madrid no hi interferiran. La matinada de dijous a divendres tothom atent a la televisió per veure què passava, tothom, tothom menys Mariano Rajoy, és clar, segur que ell encara no sap què ha passat a València, això o és que tant li fan o s'ho ha pres com un problema menor, que tot és probable.

El que queda clar és que es podran tancar canals, privar el dret d'expressió d'un poble a través dels mitjans convencionals, però el que no aconseguiran és tapar la boca a la gent, als treballadors de Canal 9 i, encara menys, als valencians que tenen clar el que passa i que saben que estan vivint en un sistema de pandereta, on tot és luxe però a base de mentides i jocs bruts. De fet, m'agradaria saber quin és el següent pas que es vol fer. ¿Potser prohibir l'accés a Twitter a tots valencians?, ¿tallar internet a tota la comunitat? o ¿prohibir la venda d'ordinadors i dispositius electrònics?

Ciència-ficció

I és que potser llegint el paràgraf anterior podeu pensar que sóc un exagerat, però fins fa poc també em semblava trama de ciència-ficció que es tanqués una televisió pública per tapar boques, i s'ha fet. Amb això, i com perfectament van dir els mateixos treballadors, fer callar un idioma, una cultura i, per descomptat, la veu i la imatge que explica les notícies de la zona, que, si hem de ser francs, tenien contingut per omplir informatius de tres o quatres hores, i només parlant de la seva comunitat. Curiós d'altra banda.

Ara ja no se sabrà el temps que farà durant la jornada, tampoc l'estat de les carreteres i tampoc si ha passat algun accident o aldarull que sigui rellevant per al dia a dia dels valencians, però com ja he dit, això tant és, el més important és poder treballar amb el llum apagat i sense mitjans perquè altres l'encenguin.

Catalunya

Notícies relacionades

I el cert és que, aprofitant aquest cap de setmana i sabent que aquest dilluns publicaria aquesta notícia, he estat pensant sobre aquest tema, i se'm feia increïble imaginar-me que d'un dia per l'altre es pogués apagar la televisió de la meva terra, en aquest cas Catalunya, i més sabent tot el bagatge que té i el que comportaria una decisió tan injusta com aquesta.

"Fins prompte"

Ara només em queda desitjar que a València hi hagi un punt de gir i que la política faci un canvi de rumb, amb gent vàlida, honesta i que aposti de veritat per la insígnia del seu idioma, la seva gent i el que és més important en aquest moment: la llibertat d'expressió i la lliure comunicació. "Fins prompte" Canal 9.

Temes:

Canal 9