La Unió, a debat

Europa, la paraula als ciutadans

S'ha de superar el desconeixement popular sobre què és i quin impacte té el que fa la UE

4
Es llegeix en minuts

«Europa necessita una ànima. Ningú no s'enamora d'un mercat», va dir l'europeista i expresident de la Comissió Europea, Jacques Delors. Avui, malgrat que la UE és molt més que el Mercat Únic, encara és difícil que els ciutadans sentin la bandera europea o l'Oda a l'alegria com a propis. ¿Quin és el motiu d'aquest distanciament? Probablement no hi ha una resposta simple, però penso que no ens equivoquem gaire si diem que una part important del problema és el desconeixement sobre què és i què fa la UE i sobre quin és el seu impacte en la vida dels ciutadans.

Més enllà de la idea d'Europa que tingui cadascú, del sentiment envers aquest projecte col·lectiu, la realitat és que les decisions que es prenen a les institucions europees afecten de ple el nostre dia a dia. Des de les etiquetes dels productes que comprem fins als nivells de nitrats a l'aigua; des de les tarifes del mòbil fins als programes d'intercanvi d'estudiants, l'acció de la UE és present arreu encara que no sempre es percep. De la mateixa manera, com a ciutadans europeus tenim un seguit de drets, com ara el dret a demanar una nova legislació, el dret de viure i treballar en qualsevol país de la UE o, en cas de trobar-nos de viatge en un altre Estat membre, el dret de rebre assistència sanitària en les mateixes condicions que els nacionals. La llista és molt més llarga, i abasta des dels drets fonamentals fins a les qüestions més quotidianes. El problema és que els ciutadans de la UE no sempre coneixen aquests drets i, per tant, no els poden exercir plenament.

Precisament per tot això, per poder superar aquesta desconeixença i fer que els europeus siguin ben conscients dels seus drets i els exerceixin, el 2013 ha estat designat per la UE com l'Any Europeu dels Ciutadans amb la voluntat, també, de col·locar les persones al centre del debat. Un debat que ara, mesos abans de les eleccions al Parlament Europeu, resulta més important que mai. I no és solament una declaració d'intencions: una de les iniciatives que ha promogut la Comissió Europea, en aquest cas des de la seva representació a Barcelona, és l'organització d'una exposició itinerant sobre els drets dels ciutadans de la UE que, arreu on s'ha presentat, ha anat acompanyada d'un debat amb la gent del territori. La mostra, que hem titulat #dretscompartits amb la idea d'estendre també el debat a les xarxes socials, ja ha recorregut una desena de pobles i ciutats de Catalunya i de les illes Balears i ara arriba a Barcelona, on avui es presentarà i se celebrarà també un debat amb els ciutadans.

Fins ara, aquests debats ens han permès parlar d'Europa però, sobretot, hem volgut escoltar. Hem sentit propostes, queixes, opinions i inquietuds i hem constatat que el debat és viu i que hi ha ganes de saber, de conèixer i de contrastar punts de vista sobre el que és i el que hauria de ser la UE.  «Si no us agrada Europa tal i com és, milloreu-la. Busqueu la manera de fer-la més forta, internament i externament, però no li gireu l'esquena», va dir el president Jose Manuel Durao Barroso en el seu últim discurs sobre l'estat de la Unió. Cal, doncs, donar veu als ciutadans. I si des de Barcelona estem fent una gira per parlar d'Europa per diferents ciutats catalanes i de les illes, des de Brussel·les la vicepresidenta de la Comissió, Viviane Reding, i altres comissaris han recorregut Europa per mantenir diàlegs amb els ciutadans sobre quina Europa volem per al futur. Després de viatjar per 50 ciutats dels diferents països de la UE, el proper 23 de febrer Reding serà a Barcelona per parlar amb els catalans sobre el futur de la Unió.

Notícies relacionades

La vicepresidenta arribarà a Barcelona en un moment clau per a Europa, quan faltaran pocs mesos per a les properes eleccions europees. El 2014 és un any important per a la UE, el Parlament Europeu que sortirà d'aquestes eleccions tindrà més poder que mai. A més, per primera vegada, els partits polítics estan nomenant candidats a president de la Comissió Europea. És un canvi important, que ha de permetre que els ciutadans vagin a votar sabent qui són els candidats designats pels partits  per presidir l'executiu comunitari.

Atorgar més poder al Parlament significa que els ciutadans europeus tindran més influència i que la seva veu tindrà més força que mai. És per això que ara cal parlar d'Europa, discutir el futur de la Unió i conèixer a fons com afecten les decisions de Brussel·les el nostre dia a dia. El debat que farem aquest dijous a Barcelona ens en donarà l'oportunitat i serà un avançament interessant per a l'important diàleg ciutadà que esperem per al febrer.