Principi d'acord de la Comissió Europea amb Google

El cas d'aquest gegant s'ha convertit en un dels casos més importants de què la UE s'ha ocupat en els últims temps

3
Es llegeix en minuts
Joaquin Almunia, comissarieuropeu de Competència.

Joaquin Almunia, comissarieuropeu de Competència. / JOSE LUIS ROCA

Avui al Parlament Europeu he organitzat una conferència sobre el 'cas Google': en tant que ponent aquest any del 'Competition Report' (Informe de defensa de la Competència) puc organitzar tres seminaris dins del marc de la comissió d'Economia. Juntament amb l'eurodiputat alemany de la CDU, Andreas Schwab, advocat expert en la matèria i ponent del 'Competition Report' de l'any passat, aquest matí unes 200 persones hem estat tres hores gaudint d'un debat molt interessant entre empresaris, advocats i experts en la matèria, més exactament sobre un "cas Google" que la Comissió Europea va iniciar l’any 2010.

En el decurs de la seva intervenció inaugural el comissari Jaoquín Almúnia ens ha anunciat el principi d'acord amb el gran gegant dels cercadors d'internet. Almunia no ha decebut la cinquantena de periodistes que han assistit a la seva intervenció i el seu anunci ha estat ràpidament publicat als diaris més improtants del món, tal com podeu veure en els 59 links que us adjunto al final d'aquesta breu crònica. Avui he tingut sort: precisament falta poc temps per a que la Comissió Europea finalitzi la seva investigació sobre Google i el comissari Almunia ha acceptat la nostra participació en la nostra conferència, precisament per a anunciar aquest principi d'acord. Sempre recordaré la gran expectació mediàtica generada, així com també veure les cares dels corresponsals dels mitjans més importants del món (New York Times, Wall Street Journal, Financial Times, The Economist...) que avui han cobert la notícia... i que volien fer també preguntes a Almunia sobre Catalunya!! El comissari, però, s'ha escopilat ràpidament per no haver de fer declaracions, sobre Google ni sobre altres qüestions de rabiosa actualitat política europea. Jo he fet la presentació del comissari tal com sempre faig: "...I am from Barcelona and I represent in this Parliament the Catalan liberal party...". Content, avui estic content.

Fa cinc anys que les primeres queixes contra Google van ser denunciades a la Comissió Europea, que llavors va obrir una investigació formal i va exposar les seves quatre preocupacions principals sobre les pràctiques contràries a la competència de Google; en particular, un possible biaix en les cerques cap a empreses de Google.

Aquest cas s'ha convertit en un dels casos més importants dels què la Comissió Europea s'ha ocupat en els últims temps, si no el més important i que evoca el cas de Microsoft als Estats Units (ordinadors que no permetien fer servir altres navegadors d'internet que el de l'empresa de Bill Gates). Cal tenir en compte que en el cas Google la Comissió Europea ha rebut un nombre sense precedents de denúncies: almenys 17 queixes formals d’empreses i de consumidors europeus.

Google té actualment una quota de mercat al voltant del 90% en molts països europeus. Competidors i associacions d'usuaris d'arreu del continent creuen que Google s'ha aprofitat de la seva posició dominant en una àmplia gamma de productes i ed serveis incloent el vídeo en línia (YouTube), el correu electrònic (Gmail), els viatges (vol Google Search i Google Cercador d'hotels) i el web analítics (Google Analytics), entre d’altres serveis.

A principis d'aquest any, la Comissió Europea va fer un test de mercat a Google per fer front a les preocupacions antimonopoli denunciades. Els resultats d'aquesta prova de mercat foren negatius i la Comissió va demanar seguidament a Google que proposés solucions en aquest sentit.

Per aquest motiu Google ha presentat les seves propostes de reforma a principis de setembre d’enguany, però els representants de la companyia no n’han volgut donar més detalls. Després d’haver-lo avaluat a la Direcció General de Competència el comissari Joaquín Almunia ha anunciat avui, en el decurs de la conferència esmentada, que la Comissió Europea i Google es troben molt a prop d’arribar a un acord.

Notícies relacionades

En el meu discurs inicial he lamentat que Google no volgués comparèixer en el debat d’avui, tot i que havia estat repetidament convidada a participar-hi fins a l’últim dia. Finalment, també ha demanat a la Comissió Europea que resolgui el cas en el mínim temps possible per a evitar més danys comercials.

El blog de Ramon Tremosa