ANÀLISI

El Pep ha de donar futbol atractiu

3
Es llegeix en minuts

Molt poques vegades el món del futbol ha mirat tan intensivament a Alemanya com en aquest inici de la Bundesliga. Des de la final alemanya de l'última Lliga de Campions, tots els ulls es posen principalment en el Bayern Munic i el Borussia Dort­mund. A primera línia s'hi situa el Bayern, ja que tindrà enPep Guardiola un nou tècnic, el més cobejat del món després de guanyar amb el Barça 14 títols entre el 2008 i el 2012.

Després de guanyar eltripletamb un rècord de 25 punts d'avantatge a la Bundesliga, vencent l'Stuttgart en la final de la Copa i guanyant la Lliga de Campions contra el Dortmund, el Bayern és una altra vegada favorit. Això no podran evitar-ho, sobretot després queMario Götze, que va arribar al Bayern per 37 milions d'euros provinent del Dortmund, hagi superat la seva lesió muscular.

Però no serà fàcil per aGuardiola, després que l'any passat l'entrenadorJupp Heynckesi el director esportiuMatthias Sammer ho aconseguissin tot dels seus jugadors. D'altra banda, els futbolistes tenen un gran respecte pel nou entrenador i intentaran demostrar el que poden fer. Ningú voldrà relaxar-se.

A vegades es diu que quan es té èxit en alguna cosa s'ha de canviar tot una altra vegada, ja que els èxits no solen repetir-se. Un tendeix a relaxar-se i no està preparat per esforçar-se com abans. Per això, un nou entrenador és un bon començament per repetir els èxits.

Guardiola es va emportar del BarçaThiago Alcántara, un excel·lent volant, jove i polifuncional, encara que no l'he pogut veure gaire, ja que no jugava amb freqüència. Quan es parla del Barça, un pensa enMessi, Iniesta,Xavi,Busquets, però no enThiago,a qui vaig veure amb la samarreta del Bayern fa dues setmanes en la victòria per 2-0 davant el Barcelona a la CopaUli Hoeness. Va tenir algunes intervencions que em van agradar molt. Des d'aleshores sóc de l'opinió queThiagopot jugar en qualsevol posició i que sempre pot ser necessari. Perquè és molt flexible i intel·ligent. I perquè és precisament un bon futbolista.

Per totes aquestes raons no tinc cap preocupació respecte al Bayern. De preocupació en vaig tenir el 2012, quan vam ser segons en tres competicions. Vaig pensar que cauríem en un pou. Però desprésSammeriHeynckesvan poder tornar a la vida l'equip.Guardiolano haurà de defensar de forma immediata els títols, perquè es tracta d'un treball a llarg termini. El primer serà fer un futbol atractiu, després arribaran els títols per si mateixos.

El Dortmund seguirà sent el rival principal i més fort, no només perquè va derrotar un Bayern amb diversos suplents per 4-2 a la Supercopa alemanya. Ells van construir una cosa que té continuïtat, que no depèn de l'arribada de jugadors com el volant creatiu Mkhitaryan, del Xakhtar Donetsk, o el veloç atacantAubameyang, del Saint Etienne. El Dortmund no té una plantilla del nivell del Bayern, però compta amb extraordinaris jugadors comNuri Sahin,Sven Bender,Ilkay GündoganoSebastian Kehl.

No crec que a la Bundesliga els primers quatre de l'última temporada puguin ser desafiats, i en això hi incloc el Schalke 04 i el Bayer Leverkusen. La distància amb la resta dels equips va ser tan gran que conjunts com l'Hamburg o el Werder Bremen tindran una bona oportunitat de tornar a situar-se a dalt. Encara que em temo que no podran ubicar-se entre els primers quatre, ja que no han fet grans fitxatges. L'ascens del Hertha Berlín és una bona notícia per a la Bundesliga, que tindrà així una mitjana d'espectadors més alta.

Les lligues anglesa i espanyola

Notícies relacionades

També estic esperant amb entusiasme l'inici de la Premier League a mitjans d'agost. Per primera vegada en 26 anys, el Manchester United no tindrà a la seva banquetaAlex Ferguson. És una cosa que després dels 13 títols que va guanyar no em puc imaginar. Però cada era arriba a la seva fi. No obstant, el potencial del club és tan bo, que el seu successor,David Moyes, en podrà treure profit. No ho tindrà fàcil, però tampoc serà tan difícil. També penso queJosé Mourinhomourà algunes coses al Chelsea. Coneix la Lliga i va guanyar molt al Madrid, sobretot experiència.

A Espanya, si el Barça està en condicions de tornar a guanyar el títol, és una cosa que de moment no té resposta. Si l'argentíTata Martinopodrà fer el salt a Europa, també s'ha de veure. Però penso que el títol es quedarà entre el Bar­celona i el nou Reial Madrid deCarlo Ancelotti. La distància amb la resta dels clubs és simplement molt gran.