Opinió

Bolt es queda sense rivals

Els positius per dopatge de Gay i Powell sacsegen la velocitat mundial

Gatlin, també sancionat al seu dia, queda com l'adversari més fort del jamaicà

2
Es llegeix en minuts
Usain Bolt, el 6 de juliol de París, on va guanyar els 200 metres.

Usain Bolt, el 6 de juliol de París, on va guanyar els 200 metres. / AP / REMY DE LA MAUVINIERE

Després de la confessió deTyson Gay iAsafa Powell i el reguitzell depositiusper dopatge en l'equip jamaicà, el ciutadà corrent, el que rebufa després de fer una carrereta per no perdre el bus, es pregunta si hi ha algú net, inclòsUsain Bolt, i si això, al capdavall, importa gaire.

Per a l'atletisme en el seu conjunt sí que importa, i molt.Bolt sosté una bona part del circ mediàtic al voltant d'aquest esport i la seva pèrdua de credibilitat representaria un cop molt dur. L'Stade de France es va omplir amb 10.000 espectadors més aquest any per la presència de l'as jamaicà en la recent reunió de París, en què va aconseguir la millor marca mundial de l'any en 200 metres (19.73), una centèsima menys que la millor marca del seu rival més dur,Gay, ara caçat i penedit de les seves "males companyies".

El nord-americà tenia les tres millors marques de l'any en 100 metres (9.86 segons al maig i precisament a la capital de Jamaica, Kingston; 9.75 al juny, a Des Moines, als 'trials' dels EUA; i 9.79 al juliol (Lausana), sempre per davant deBolt (9.94 a Kingston i 9.95 a Roma). Al nord-americà l'esperen ara dos anys de sanció. ComGay, Powell també ha reconegut el seu error i s'ha mostrat disposat a 'cantar' davant les autoritats esportives i judicials pertinents, cosa que significa un canvi d'actitud en els atletes perquè fins ara la majoria dels caçats ho negaven.

NOMÉS GATLIN

Notícies relacionades

Per desgràcia per als organitzadors del pròximMundial de Moscou (10 al 18 d'agost),Bolt s'ha quedat gairebé sense rivals. AmbGay, Powell i el també jamaicàNesta Carter fora de combat per dopatge, les proves de velocitat seran previsiblement un passeig per al 'Relámpago', que no va poder ser el campió en els 100 metres en l'últim Mundial celebrat a Taegu (Corea del Sud) el 2011 al ser desqualificat en la final per una sortida nul·la. Va guanyarYohan Blake, el seu escuder durant elsJocs de Londres 2012, lesionat a principis de temporada.

L'únic rival possible per aBolt i supervivent de moment en aquesta cacera antidopatge ésJustin Gatlin, nascut a Brooklyn fa 31 anys, campió olímpic a Atenes 2004 i sancionat a partir de 2006 amb 10 anys a l'ombra de l'alta competició per reincidència amb la testosterona. El nord-americà va ser habilitat el 2012 per tornar a competir per col·laboració amb la justícia, a temps per emportar-se el bronze olímpic dels 100 metres a Londres. A la Golden Gala romana del mes de juny passat,Gatlin trencava la difícil imbatibilitat deBolt al superar-lo per una centèsima en els 100 metres.