2
Es llegeix en minuts
Representantes de totes les empreses de ràdio i televisió que firmen el manifest contra la pirateria, ahir, a Barcelona.

Representantes de totes les empreses de ràdio i televisió que firmen el manifest contra la pirateria, ahir, a Barcelona. / Ferran forné / ACR

Fa molts anys que es criminalitza l'anomenada 'pirateria'. En el món tecnològic s'entén per pirateria les accions que impliquen la còpia digital d'un original. La pirateria afecta principalment el món de la música i elcine, però també jo fa de manera important sobre elsector editorial i els programesinformàtics. Al nostre país no està especialment mal vista a nivell social, tots l'hem practicat o n'hem disfrutat en més o menys grau. És tan freqüent que fins i tot es van treure de la màniga una llei que criminalitzava la compra de suports d'emmagatzematge (cànon digital), ja que poden ser utilitzats per allotjar material d'origen fraudulent, per recompensar els danys causats per un mateix o per tercers.

Sense cap mena de dubte la pirateria ha provocat pèrdues molt importants a diversos sectors industrials. Tampoc dubto que s'ha de perseguir i lluitar-hi en contra, però ¿realment és tan perniciosa la pirateria? Deixant de banda aspectes econòmics, gràcies a la pirateria han sorgit noves tecnologies, nous models de negoci. Al capdavall, la pirateria no deixa de ser un repte per als propietaris de l'obra original i els seusdistribuïdors.

En el món musical, gràcies a lesnoves tecnologies i a la pressió exercida per la pirateria, el panorama ha canviat radicalment. Partint d'un model on les empreses discogràfiques tenien la paella pel mànec, hem passat a un model de petites produccions (fins i tot pròpies), produccions que mimen el suport (més enllà de la música en si, la capsa, el llibret, el disseny...), la venda per internet sense intermediaris, la venda de cançons aïllades... Un panorama on potser qui més hi ha perdut és la indústria musical, més que no pas la música en si mateixa.

Notícies relacionades

Els creadors de software han viscut una cosa semblant. En una època hi havia unes quantes empreses que dominaven tot el sector i oferint productes a preus sovint exagerats. Noves tecnologies, l'assequibilitat dels dispositius, nous llenguatges de programació més assequibles i un llarg etcètera, han portat aquestes empreses a posar-se les piles. La pirateria ha esperonat sectors que eren força obsolets, més pròxims al dret de cuixa que no pas a models que vetllin per l'obra i elcreador. D'aquesta manera, ha proliferat la creació de versions 'demo' de programes o les anomenades 'pay to win' (pagar per guanyar) que permeten provar-ne les bondats i atraure així lacompra. Per mi, no deixa de ser una competència deslleial que ha de ser combatuda amb mitjans legals però també des de dins, reinventant el sistema.

Postpublicat al portal d'opinió50x7