La responsabilitat democràtica

Picaresca

La corrupció mostra que la supervivència a base d'astúcia segueix molt present en la psique espanyola

3
Es llegeix en minuts

S'acaba de morir a Escòcia, massa jove, un gran hispanista i amic d'aquest país. Profund coneixedor de l'anomenada Generació del 27,Nigel Dennises va especialitzar enJosé Bergamíni va portar a terme una extraordinària feina de recuperació i anàlisi de l'obra d'aquell fascinant, enigmàtic i contradictori personatge que, sovint acompanyat deRafael Alberti,animava les tertúlies del vibrant Madrid deTierno Galváni ens explicava incansable, i sempre agut, les seves mil aventures per aquells mons de Déu.

En una nota necrològica sobreDennis, Andrés Trapiello, a l'assenyalar l'honradesa, profunditat i bondat de l'estudiós, que vaig poder constatar personalment, afegeix un comentari que m'ha cridat fortament l'atenció: «A diferència de tants col·legues hispanistes, convençuts de saber dels espanyols més i millor que els mateixos aborígens,Nigel Dennismai va voler sentenciar de res, cosa raríssima en un catedràtic...» ¿En quins «col·legues hispanistes» del difunt, pagats de si mateixos, presumptuosos, perdonavides i es coneix que nombrosos, estava pensantTrapielloal parlar així? No ho sé, però sospito que entre ells, pel que ha estampat l'autor en alguna nota del seu important llibreLas armas y las letras, hi inclou a qui això escriu, encara que la veritat és que jo mai he estat convençut de ser aprenent.

El cas dels hispanistes m'ha recordatRichard Ford, no l'actual novel·lista nord-americà sinó l'homònim compilador de la més fabulosa guia d'Espanya que mai s'hagi editat, publicada a Londres el 1845 i encara avui, en múltiples aspectes, vigent.Fordva posar en circulació el terme «curiosos impertinents» per descriure els estrangers, principalment francesos i britànics, que viatjaven llavors per la pell de toro i que, com ell mateix, volien saber-ho tot, ho qüestionaven tot i es ficaven en tot, sovint fent enfadar o alarmant amb aquest comportament, sense pretendre-ho, les autoritats locals.

No està gens malament la definició decuriosos impertinents. Espanya ha provocat sovint una ­intensa fascinació en els qui hi arriben amb la intenció de conèi­xer-la. I també, algunes vegades, ha merescut alguna crítica d'aquestes mateixes persones. Sobretot al tractar-se no ja de breus visites tenyides de cert romanticisme preconcebut, ­sinó de viure i treballar al país com un més, pagar els seus impostos i fins i tot rebre la seva nacionalitat, que és el meu cas des de fa més de tres dècades. Crec que tinc el dret de ser una mica impertinent quan toca.

I toca ara, perquè ¿qui es pot quedar callat observant com s'enfonsa una vegada més el somni d'una Espanya solidària, culta i més justa, atenta a la recuperació de la memòria històrica i a l'avanç de la cosa pública? No dubto a declarar la meva profunda decepció davant l'espectacle.

De tots els que han estat comentant últimament la situació imperant, amb casos de corrupció que ocupen gairebé cada dia els titulars dels mitjans de comunicació, pocs han encertat tant en el diagnòstic del mal com, segons la meva opinió, Ignacio Sotelo.En un article recent, l'il·lustre catedràtic de Sociologia aïlla, com a tret definitori de l'actitud vital que ens ha portat fins aquí, una tendència a la pi­caresca tan instal·lada en la psique nacional que fa molt difícil que funcioni aquí com en altres països la responsabilitat democràtica.

Notícies relacionades

Creació exclusiva de la literatura espanyola, el pícar es dedica en cos i ànima a l'art de sobreviure, a força d'astúcia, adulacions i mentides, en una societat caracteritzada per la seva desconfiança absoluta per l'Estat i les seves institucions. El pícar dóna per descomptat que l'únic afany dels polítics, de tots ells sense cap mena d'excepció, és, una vegada aconseguit el poder, utilitzar-lo per assegurar tan aviat com sigui possible -perquè el temps apressa- el futur propi i el dels seus pròxims. El llibre deFordestà ple de comentaris sobre aquesta actitud, cristal·litzada en innombrables dites i refranys que el curiós impertinent va apuntant en el seu quadern:Quien el aceite mesura, las manos unta; Donde quieren reyes, allí van las leyes; Más ablanda dinero que palabra de caballero. Fordcreia haver trobat en l'arrel d'aquesta actitud un fatalisme oriental davant la inevitabilitat de la corrupció. Per tant, li repetien, «paciència i anar tirant».

Els roïns i cínics comportaments que avui s'estan revelant per tot arreu provoquen una desesperació que ho està envaint tot i li donen la raó al pícar. ¿Com es pot refer un país on ningú dimiteix mai i el partit en el poder no reconeix haver tingut la més mínima culpa de res?