Anàlisi

L'èxit els arriba en un moment de plenitud

3
Es llegeix en minuts
Joan Roca fa broma amb Ferran Adrià.

Joan Roca fa broma amb Ferran Adrià. / JORDI COTRINA

No podia tenir més bon regal anticipat d'aniversari que la notícia que El Celler de Can Roca és el millor del món. Compliré els 51 anys el 14 de maig vinent, però ja he obert una ampolla de xampany per brindar. I no per mi, sinó pelsRoca.S'ho mereixen per tantíssimes coses... La família d'El Bulli i la del Celler som gairebé la mateixa família. Ens estimem com si fóssim germans perquè som més que amics. Els conec des de fa 25 anys, i junts hem viscut les coses bones i les dolentes d'aquesta professió. Recordo que elJoani elJordivan passar per El Bulli com astagiers(el Joan hi va ser el 1988, era una criatura) i recordo també la primera vegada que vam anar a Londres i vam quedar dels primers classificats quan encara era impensable que un català pogués estar a dalt de tot.

És un èxit que s'ha de valorar en clau catalana i espanyola perquè és molt important que per fi hi hagi una bona notícia per al nostre país. Demostra que es poden fer les coses bé i durant molt de temps, perquè aquest reconeixement respon a una continuació de tota la feina que s'ha anat fent des de fa lustres. Fa molts anys que estem entre les millors cuines del món, i som els més importants en el terreny de l'avantguarda sense cap dubte. La prova és que fa set o vuit anys que tenim diversos restaurants entre els primers del món. Es tracta d'un cicle molt llarg. ¿S'imaginen aquest èxit en altres àmbits com el futbol o l'arquitectura? Diríem que és increïble.

Hi havia molts escèptics sobre el nostre lideratge: que si això ja s'havia acabat, que si seria una moda d'uns anys... Doncs no. Aquest èxit garanteix que, si ho fem bé, podem seguir a dalt de tot durant molts anys. És molt important seguir així en un país com el nostre, on el turisme és vital. Aquest èxit val milions i milions d'euros en campanya d'imatge, independentment de si t'agrada més o menys la cuina d'avantguarda. Deia que és un regal per a mi, però també ho és per a la fundació d'El Bulli, que tindrà al costat el millor restaurant del món. No es pot demanar res més.

Notícies relacionades

El Celler de Can Roca és el restaurant global, on els plats, el vi i les postres formen un tot. És importantíssim treballar en equip. Ho fan elJoan,el Josepi elJordi,i ho fèiem a El Bulli el meu germàAlbert, el Juli Soleri jo mateix. Només així es pot portar un restaurant d'aquest nivell; és molt difícil que una persona ho pugui fer tot en solitari. I també han estat molt importants les seves famílies. Els seus pares, però també les seves parelles, estant sempre al seu costat, recolzant-los en tot.

És meravellós que els donin un premi com aquest, perquè els germansRoca són gent seriosa, educada, respectuosa. Són un exemple. Per això, més que content, ¡estic supercontent! Els agafa en un moment de plenitud, bregats, amb el cap al seu lloc... S'ha de saber gestionar amb sang freda el fet d'estar a dalt de tot perquè aquest és un premi perillosíssim. Arribaran les crítiques, les enveges. És llei de vida. Et volen fer fora d'aquí dalt, no perquè hi hagilobbieso mala fe en les votacions, sinó perquè la societat sempre vol canvis. S'ha de disfrutar d'aquest èxit passi el que passi l'any que ve. Ja són el número u. Per fi.