La crisi i els mitjans públics

Per una televisió de tots

TV-3 ha de seguir sent un motor per a la indústria audiovisual catalana, que avui viu moments difícils

4
Es llegeix en minuts

Tenim una de les millors televisions d'Europa, i ens en podem sentir orgullosos. Ja fa uns quants anys que per qüestions de feina viatjo i conec el panorama televisiu d'arreu, i he pogut constatar que tant en qualitat com en continguts som capdavanters. A més a més, hem de tenir en compte que som un país petit i, en comparació amb d'altres de més grans i amb més mitjans per dedicar-hi, no tenim res a envejar. TV3 ha estat capdavantera en termes d'audiència (ara mateix està bastants punts per sobre de les seves seguidores), i en la seva història ha obtingut multitud de premis i reconeixements a nivell internacional.

darrerament hem escoltat veus que diuen que TV3 és cara per al contribuent i això no és cert: el cost que ens suposa la nostra televisió és de 29 € per any i habitant, molt per sota d'altres autonomies de l'Estat espanyol (bascos, gallecs i aragonesos), i encara més si la comparem amb altres televisions públiques de països europeus. Tenint en compte que TV3 és l'únic canal autonòmic que és líder indiscutible al seu territori, i mirant la relació entre el que ens costa a cada ciutadà i l'ús que en fem, més l'ajuda a la normalització del nostre idioma, aquesta xifra està més que justificada.

Ara es parla d'una nova retallada a TV3 i els seus responsables estan veient quina és la millor manera d'enfocar el problema. No ho tenen gens fàcil. A partir d'un punt no es pot rebaixar un pressupost sense que afecti directament la qualitat d'un producte. Ha costat molts anys construir aquesta televisió capdavantera, i costaria ben poc deixar de ser aquest referent de què parlem.

Com tants altres sectors del nostre país, els productors independents de continguts audiovisuals estem vivint un moment molt difícil. Les televisions, que són els nostres principals clients, fa anys que redueixen pressupostos. En la nostra condició d'empresaris entenem perfectament el poc marge de maniobra que té la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Com tants altres organismes oficials sabem que fan mans i mànigues per quadrar aquests pressupostos que no paren de baixar. I que quedi clar que també entenem perfectament el sentiment de la plantilla de TV3 i Catalunya Ràdio, que veu com el seu sou es pot veure molt reduït o fins i tot veuen amenaçada la seva feina. I no cal dir que hi ha grans professionals entre aquesta gent.

El fet, però, és que els darrers tres anys, TVC ja ha reduït a la meitat el pressupost destinat a contractar la creació de continguts de les nostres productores. Nosaltres som els responsables del cinema i d'una bona part dels continguts televisius que es fan. És a dir, també formem part de la televisió pública catalana. Tot i així, els nostres marges i el volum de feina ja han patit una davallada en aquest darrer trienni, difícilment assumible per una indústria que està en hores molt baixes. Volem alertar que som l'esglaó més dèbil. Que hi ha un munt d'empreses que estan tancant i moltes d'altres que estan en una veritable situació límit. No es tracta només de productores; el sector de l'audiovisual comprèn empreses de so, de lloguer de material divers, etc., i molts tècnics i actors. Segons un estudi de la Taula d'Entitats pel Foment del Sector Audiovisual a Catalunya, es calcula que el sector privat de l'audiovisual aglutina més de 10.000 persones, i aquests darrers anys ja hem hagut de fer serioses reduccions salarials i ajustaments de plantilla. Si se segueix disminuint la inversió en el sector independent, que també és el responsable d'una part de la ficció i dels programes que emet la nostra televisió, s'amenaçarà de mort el nostre sector, i probablement baixarà molt substancialment la qualitat d'aquesta televisió.

Notícies relacionades

No dEMANEM res que estigui fora de lloc. Totes les televisions d'arreu encarreguen una part important de les seves produccions a empreses privades. Solen ser productes més barats i, al ser empreses més petites, poden guanyar en eficàcia a l'hora de respondre a les necessitats d'un sector que és extremadament dinàmic. Hem après a adaptar-nos a les necessitats de cada producte, i comprem i desenvolupem idees constantment per oferir els millors continguts.

Televisió de Catalunya ha estat i ha de continuar essent un motor per a la indústria audiovisual catalana; de fet, això ja consta als seus pactes fundacionals. I demanem que se'ns consideri part d'aquesta televisió pública que tots defensem. Un país com cal, que aspira a convertir-se en alguna cosa més, necessita invertir en els seus propis continguts i en la seva indústria. Ja fa temps que l'eslòganLa tevava fer fortuna entre nosaltres i això també ha estat gràcies a l'equilibri de comptar amb tot el talent del nostre país.