UN HOMICIDI MISTERIÓS

Oscar Pistorius, amb més llibertat

"L'opinió pública sud-africana no està a favor d'aquesta situació i considera que és un abús del sistema legal pel poder dels diners"

3
Es llegeix en minuts
Oscar Pistorius, davant el tribunal a la vista del 21 de febrer.

Oscar Pistorius, davant el tribunal a la vista del 21 de febrer. / Themba Hadebe (AP)

Sud-àfricasegueix el sistema jurídic "adversarial", igual que Anglaterra i els EUA, basat en el principi que els drets de l'acusat són primordials, mentre que aquests drets són secundaris en el sistema jurídic "inquisitorial", que és el que se segueix a Espanya. La diferència se centra en el fet que a Sud-àfrica el jutge ha de ponderar acuradament l'evidència presentada per l'advocat de la defensa i per l'advocat que actua en nom de l'Estat, mentre que en el sistema inquisitorial, és el jutge qui ha d'arribar a una decisió a través de l'interrogatori de tot aquell que ell cregui necessari i que hagi estat directament o indirectament involucrat en el cas. Fins que arribi el moment que els dos bàndols estiguin preparats per presentar els seus casos davant del jutge, l'advocat d'Oscar Pistoriusva sol·licitar i va aconseguir la llibertat provisional per a l'acusat.

Segons la llei adversarial, la persona acusada d'haver comès un crim, no importa la seva gravetat, pot sol·licitar de la Cort la llibertat provisional sota fiança. La defensa ha de convèncer el jutge que l'acusat no representa un perill per a la societat ni per a si mateix i que tampoc té intenció de deixar el país per evitar ser portat a judici.

En aquest cas no existeix el menor dubte que Pistorius va matar la seva nòvia; el que està en dubte és si la va matar per haver-la confós amb un intrús o si la va assassinar. Els advocats de la fiscalia no han pogut presentar a la Cort arguments convincents demostrant que Pistorius hagués actuat amb premeditació. Consegüentment, el jutge de torn va declarar que no hi havia suficients raons per empresonar Pistorius fins que es decidís una data per al seu judici, i li va concedir llibertat provisional sota fiança d'un milió de rands (uns 100.000 euros).

Lescondicions d'aquesta llibertat són molt estrictes: no pot viure en la seva pròpia casa; no pot contactar amb cap testimoni; no se li permet prendre begudes alcohòliques; ha hagut d'entregar totes les seves armes de foc; ha hagut d'entregar el seu passaport; haurà de presentar-se a la comissaria de Policia més pròxima a la casa on viu amb un seu oncle a Pretòria dues vegades a la setmana i, finalment, el presidi correccional portarà a terme visites esporàdiques per assegurar-se que l'individu està a casa i fins i tot pot portar a terme proves de sang per determinar si ha pres alcohol o drogues. Si infringís qualsevol d'aquestes condicions, seria empresonat fins al dia que el judici tingués lloc, fet que, segons els mitjans informatius, pot trigar entre un i dos anys.

Notícies relacionades

A penes ha passat un mes des de la seva sentència i Pistorius és "gairebé" un home lliure. Pistorius ha contractat els millors advocats d'Anglaterra. Al presentar el seu cas alTribunal Superior de Pretòria i sol·licitar l'anul·lació de les condicions de la seva llibertat provisional, ha aconseguit que les condicions fossin relaxades. No només podrà ara sortir del país per participar en competicions a l'estranger, sinó que les mesures per controlar la seva supervisió i presa de begudes alcohòliques han estat anul·lades, és a dir, no ha de presentar-se en la comissaria de Policia ni sotmetre's a proves de sang.

Els seus advocats es faran càrrec del seu passaport i l'hi entregaran quan hagi de sortir del país, però Pistorius haurà d'entregar-los el seu itinerari, una setmana abans de la seva sortida i tornar-los el seu passaport en les 24 hores següents al seu retorn a Sud-àfrica. Si ho desitja, pot tornar a viure al seu domicili, a la casa on va matar Reeva Steenkamp.L'opinió pública no està a favor d'aquesta situació i considera que és un abús del sistema legal pel poder dels diners. La família de Reeva, que mai ha parlat públicament, manté el seu silenci.