L'ESDEVENIDOR DE CATALUNYA

¿Eleccions europees i consulta catalana el mateix dia?

"Fer coincidir eleccions europees i consulta pot ser vist internacionalment com un signe de debilitat dels catalans"

5
Es llegeix en minuts
El primer ministre britànic, David Cameron (dreta), i el nacionalista Alex Salmond firmen l’acord sobre el referèndum d’independència escocesa.

El primer ministre britànic, David Cameron (dreta), i el nacionalista Alex Salmond firmen l’acord sobre el referèndum d’independència escocesa. / GORDON TERRIS (EFE)

Les pròximes eleccions europees se celebraran el diumenge 25 de maig del 2014 i, donat que fa temps que alguns dels més destacats polítics i intel·lectuals catalans proposen fer coincidir la consulta sobre el futur de Catalunya amb aquests comicis al Parlament Europeu, és necessari que estudiem i valorem molt ben aquesta opció. {Quisiera} contribuir a aquest debat amb les quatre següents reflexions, exposant al final de l'article qual és la meva opinió a aquestes altures (susceptible, {claro está}, de ser canviada).

1. Els catalans ens {ganamos} clarament en les passades eleccions catalanes el {'derecho} a ser consultats'. Això està bastant clar per a la {mayor} part de l'Europa política democràtica i també per als grans mitjans de comunicació internacionals: fins i tot el diari {'Financial} {Times'} va titular així en la portada {del día después} de les eleccions: "Els partits catalans guanyen un radical mandat per al referèndum" ("{Catalán} pro-Independence {parties} win a {sweeping} {Mandate} for referèndum").

Espanya és qui, negant a ultrança qualsevol possibilitat de consulta, internacionalment sembla reconèixer que no té cap {'better} together' que oferir als catalans. En aquest sentit, David Cameron va dir a Holanda fa dos mesos, en el discurs {en el que} va proposar el referèndum perquè el Regne Unit surti o no de la UE, que "aquells que ens neguen el referèndum han de valorar si estan donant més opcions als partidaris de sortir de la UE".

Fins i tot el PSC s'ha vist obligat a moure's desmarcant-se del PSOE per primera vegada en una votació al Congrés dels Diputats a Madrid, sent aquesta per a mi la primera victòria política del {'president'} {Mas} després de les eleccions (un vot, per cert, que deixa Carme Chacón en terra de ningú: ni bastant espanyola per votar en contra de la consulta ni prou catalana per estar {dentro de} la nova centralitat catalana).

2. Fer coincidir eleccions europees i consulta pot ser vist internacionalment com un signe de debilitat dels catalans. ¿Per què els catalans, que han guanyat dura i clarament el dret a ser consultats, voldrien camuflar i {mezclar} {algo} tan important com un referèndum amb unes eleccions europees molt complicades, pel delicat moment {en que} viu el projecte de construcció europea? Molts polítics i funcionaris europeus proeuropeistes, que simpatitzen més o menys explícitament amb la causa catalana (i que reconeixen la guerra bruta electoral de l'Estat espanyol en campanya, que va maquillar però no canviar el resultat electoral), poden predisposar-se en contra la nostra si fem coincidir la consulta amb les eleccions europees.

Per una altra part, l'actual moment polític europeu és molt delicat: els errors de molts governs nacionals se solen imputar a la Unió Europea i a "l'austeritat que imposa" (Espanya porta quatre anys amb dèficits públics superiors al 10% del PIB!), culpant a la UE de mals locals de la mateixa manera que a Madrid es culpa a les autonomies de la ruïna d'Espanya. En aquest context, un escenari bastant probable és que el pròxim Parlament Europeu sigui molt més atomitzat que l'actual, on les principals famílies polítiques (conservadors, socialistes i liberals), tradicionalment proeuropeistes, perdin representació en favor de tot {tipo} de grups euroescèptics i {eurófobos} de tot {tipo} i condició. Crec que hauria de fer-nos {reflexkionar} que pugui ser imputada a un referèndum català una part d'aquesta atomització europea.

3. Donat que la Unió Europea encara no té poders fiscals (no hi ha encara unió fiscal ni bancària ni Tresor europeu ni eurobons...) i com la Comissió Europea no té encara legitimitat democràtica per imposar-se a governs europeus ineficients que perseveren en pràctiques ineficaces, les eleccions europees segueixen sent unes eleccions bàsicament nacionals, vistes com primàries en clau de política nacional, amb una mica d'aroma europea ("national {elections} with European {flavour}").

Si fem coincidir consulta i eleccions europees, els principals partits catalans que impulsen el dret a decidir el millor s'exposaran a ser assimilats molt fàcilment per PP i PSOE als partits populistes de tot color que floreixen per tot el continent. En aquest sentit, potser el PP espera aquesta coincidència: si Catalunya votés {ese} mateix dia, {se le} permetria al PP (i també al PSOE) enarborar la bandera espanyola i apartar del debat polític tota referència a la crisi econòmica, a la seva gestació i gestió per part dels Governs Rajoy i {ZP}.

Si no hi ha consulta el 25 de maig del 2014 és possible que, {al día siguiente}, el mapa espanyol estigui molt més fragmentat i els dos grans partits espanyols estiguin molt més debilitats. Això, en la meva opinió, reforçaria la causa catalana.

Com diu el {'president'} Jordi Pujol, "Espanya ha perdut una guerra econòmica contra ella mateixa". El fracàs econòmic del centralisme madrileny, que ja està fragmentant socialment la societat espanyola, tindrà la seva traducció política en forma d'atomització electoral, com ja anticipen les últimes enquestes. {Mezclar} consulta i eleccions podria camuflar i endarrerir aquesta fragmentació electoral espanyola, en favor dels interessos a favor de l'statu quo del centralisme madrileny que avui defensen PP i PSOE.

4. Sir Graham Watson, president del Partit Liberal Europeu, eurodiputat britànic des de 1994 i que ha donat suport públic al dret a decidir dels catalans, recomana que els "catalans votem el mateix dia que Escòcia". D'aquesta manera, serà visible en {todo el mundo}, a plena llum del dia, la baixa qualitat democràtica de l'actual Estat espanyol, ja que a Europa molta gent es pregunta "¿per què Rajoy no fa de Cameron?". Aquest argument és inapel·lable per al centralisme madrileny.

David Cameron {fue} a Escòcia i va firmar la transferència de competències al Parlament escocès, dient que és partidari de la unió però que "el partit escocès {SNP} es va presentar a unes eleccions demanant un referèndum i les va guanyar. Jo he vingut a atorgar al seu Parlament la possibilitat de fer-{lo}". ¡{Pienso} que poques vegades Catalunya ha tingut una conjunció astral tan favorable com aquesta coincidència temporal amb Escòcia!

Notícies relacionades

Escòcia ha anunciat el seu referèndum per al mes d'octubre del 2014 i fer coincidir les dues consultes donaria a Catalunya una associació internacional amb l'impecable procés democràtic escocès, un procés pactat admirablement entre Londres i Edimburg que deixa en clamorosa {evidencia} l'autoritarisme madrileny. A aquestes altures ja data d'avui, jo m'inclino per aquesta última opció.

http://{blocs}.{mesvilaweb}.{cat}/{node}/{view}/{id}/241806