Anàlisi

Baixes: por i control

2
Es llegeix en minuts

El notable descens en el nombre de processos d'incapacitat temporal (IT) obeeix a diverses causes. Com a primera hem d'esmentar la crisi, evidentment. Si disminueix la població protegida -aquesta xacra anomenada desocupació- és lògic que també es causin menys baixes mèdiques. La reforma laboral també incideix en el descens. El nou article 52 d) de l'Estatut dels Treballadors permet a l'empresari acomiadar amb una indemnització de 20 dies per any en cas de «faltes d'assistència al treball, fins i tot justificades però intermitents». I és clar que s'al·ludeix a les baixes mèdiques per malaltia comuna.

A més, hi ha una altra causa, oculta per a molts, però visible per als malalts. És l'estricte control administratiu dels processos d'IT, que radica fonamentalment en l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAMS), organisme autònom de caràcter administratiu, adscrit al Departament de Salut, que entre altres funcions fa informes mèdics en matèria de control de processos d'incapacitat temporal i d'avaluació de la capacitat funcional en matèria d'incapacitat permanent, a petició de mútues d'accidents de treball i del mateix INSS.

Vist així, no sembla que l'activitat de l'ICAMS sigui negativa o que comporti cap perjudici a la ciutadania. Però en la pràctica el seu control -especialment en matèria d'incapacitat permanent- està subjecte a criteris econòmics, i no a la prestació de serveis sanitaris propis dels organismes adscrits al Departament de Salut. Per això no és infreqüent que davant ciutadans malalts, i que compten amb informes emesos per especialistes, se'ls expedeixi alta mèdica per part de l'ICAMS, en tasques d'Inspecció Mèdica, evitant que puguin causar nova baixa en sis mesos, situació que pot ser molt angoixant. I aquesta actuació, a més d'incorrecta i injusta, es basa en criteris econòmics. ¿En volen proves? Les tenim:

1) Al BOE del 4 d'octubre del 2010 es va publicar un conveni entre

l'ICAMS i l'INSS per valor de 5.667.189,84 euros per desenvolupar determinades estratègies de gestió per millorar la prestació d'incapacitat temporal i estudiar el comportament dels processos de curta durada. Objectiu: la reducció dels períodes d'IT de curta durada.

Notícies relacionades

2) Anualment, l'INSS assigna quantitats exorbitants per finançar l'activitat de l'ICAMS. Així, per al 2009 (però amb projecció al 2010, 2011 i 2012), a Catalunya li correspondria la quantitat de 52.296.062,65 euros. Cito aquest any perquè des d'aleshores han intentat ocultar tant les quanties com les accions a desenvolupar. D'aquesta manera, en aquell conveni del 2009 s'establia: a) un mínim de 89.562 reconeixements a treballadors en IT; b) reducció de la durada estàndard dels processos d'IT; determinats percentatges d'altes mèdiques, que en algun moment arribaven fins al 46%.

Tenint en compte tot el que s'ha exposat, és evident que el dret a la pròpia salut ha quedat supeditat a criteris de naturalesa estrictament econòmica i de preeminència de l'interès d'administracions i empreses. ¿No s'ho pensarien vostès a l'hora de sol·licitar la baixa?