LA TRAGÈDIA DE NEWTOWN

Estats Units: ¡armes fora!

"Sempre hi haurà, en grans col·lectius, persones que perden el seny, però correspon a l'Estat assegurar, en la mesura que sigui possible, la seguretat ciutadana"

2
Es llegeix en minuts
Barack Obama, durant el discurs d’homenatge a les víctimes de Newtown, aquest diumenge.

Barack Obama, durant el discurs d’homenatge a les víctimes de Newtown, aquest diumenge. / OLIVIER DOULIERY / POOL (EFE)

S'ha acabat el llarguíssim temps de disculpes, d'arguments rebuscats, de tradicions sobre la seguretat personal. Cada dos per tres, assassinats col·lectius. De forma recurrent, nens i adults sacrificats sense que, com passa amb les drogues, ningú s'atreveixi a modificar la inèrcia del que està establert.

El negoci immens que s'amaga rere aquests hàbits que pertanyen, a més, a la competència de cada Estat, no pot seguir mantenint-se a base de nous sacrificis a l'altar d'aquests "drets constitucionals adquirits". Els Estats Units no poden seguir donant dolentíssims exemples d'aquesta naturalesa --igual que passa amb la pena capital-- per no ser matèria d'àmbit federal.

¡Armes fora! Sempre hi haurà, en grans col·lectius, persones que perden el seny, però correspon a l'Estat assegurar, en la mesura que sigui possible, la seguretat ciutadana.

Espero que l'horrible matança del col·legi de Newtown, a Connecticut, faci reflexionar les autoritats i representants d'un gran poble que, per interessos inconfessables, se sotmet a anacrònics costums. Uns, sotmesos a la pressió de l'Associació Nacional del Rifle, incapaços de reaccionar, ni davant els nens morts, pels immensos interessos que s'obtenen. Els altres, incapaços d'oposar-se, atabalats en el funambulisme d'arcs parlamentaris molt ajustats. El que és veritat és que els Estats Units no poden seguir presentant al món, del qual haurien de ser líders, freqüents exemples d'aquesta índole.

L'assassí "va seguir l'horrible patró d'altres massacres similars", es diu a la premsa. "Tenia quatre armes de foc i portava una armilla antibales".

"Des de començament d'any, el sistema nacional que comptabilitza el comerç d'armes --informa 'El País'-- ha detectat 16.300.000 vendes" (però en cada venda hi pot figurar un nombre il·limitat de peces). L'any passat, dels 14.000 assassinats que van tenir lloc als EUA, 10.000 van ser per armes de foc. El 2009 hi va haver gairebé 600 morts en accidents causats per armes i uns 19.000 suïcidis amb el mateix mètode.

El president Obama, "amb la mirada d'un pare" i llàgrimes als ulls, va fer una crida per adoptar "accions significatives". Prengui-les, senyor president, sense contemplacions pels que només observen aquests fets amb ulls plens de dòlars i continuen defensant el que és indefensable, inadmissible. Esmeni la segona esmena, en què s'escuden els còmplices d'aquest disbarat.

I dirigeixi després la seva mirada, amb determinació i fermesa, cap als nens i nenes que moren tots els dies en el desemparament i l'anonimat, en l'oblit moren de fam milers de nens cada dia... mentre la societat saciada mira cap a una altra banda.

Notícies relacionades

Aprofiti aquesta tristíssima ocasió per fer front a aquesta ignomínia, a aquesta vergonya col·lectiva.

http://federicomayor.blogspot.com.es/