LA LLUITA CONTRA EL Dèficit PRESSUPOSTARI

Al voltant del personal de l'Administració pública

"El volum de la plantilla de les diferents administracions no és excessiu, però passa que ha crescut més quan els altres països l'estaven reduint"

1
Es llegeix en minuts
Evolució del nombre d’empleats de l’Administració pública (1976-2010).

Evolució del nombre d’empleats de l’Administració pública (1976-2010).

Davant les freqüents afirmacions sobre l'aparentment excessiuvolum del personal de l'Administració pública i la seva aparent falta deproductivitat, hem decidit posar en marxa una investigació per aportar una mica de llum, seny i, sobretot, xifres, a la qüestió. Amb la col·laboració de Sagardoy Abogados ens vam posar mans a l'obra. I hem arribat a algunes conclusions que considero interessants, per exemple:

-- Laplantilla pública representava, el primer trimestre del 2012, el 18% de la població ocupada.

-- L'ocupació pública va augmentar, entre el 2008 i el 2010, un 7,4%; l'ocupació privada, en aquest mateix període, va caure un 12%.

-- Lescomunitats autònomes concentren el 96% de l'augment d'ocupació en el sector públic en aquest període de crisi econòmica.

-- La taxa dedesocupació de les entitats locals i ladespesa pública en personal tenen una clara relació positiva.

A l'informe complet, trobaràs, estimat lector, moltes dades i poca o cap ideologia: es tracta de comparar-nos amb els països del nostre entorn, aportar informació i treure conclusions. Sense dades, ¿com podem prendre decisions? I ja avanço que sembla que no, que el volum de la nostra Administració, en termes de personal, no és excessiu. Però passa que ha crescut més quan els altres països l'estaven reduint.

Notícies relacionades

També hem constatat que és molt complicat això de mesurar la plantilla pública. I que la productivitat --un altre concepte terriblement esmunyedís-- no està en el seu millor moment. Però per saber-ne més, em temo, amic lector, que hauràs de descarregar-te l'informe i llegir-lo. En aquest bloc esperaré els teus comentaris. Et deixo d'aperitiu el gràfic adjunt, molt revelador, que mostra l'evolució del nombre de treballadors per Administració, entre 1976 i el 2010, perquè treguis les teves pròpies conclusions.

http://bloc.iese.edu/joseramonpin/