Perles del paper

El diner públic de la Corona

Els diaris es mouen entre l'adhesió entusiasta i la crítica aferrissada

1
Es llegeix en minuts
El diner públic de la Corona_MEDIA_1

El diner públic de la Corona_MEDIA_1

En general, la premsa ha saludat com un exercici sa l'explicació de com es gasten els diners que els pressupostos destinen a la Casa del Rei. Malgrat tot, hi ha matisos importants.

ABC,el diari de la tradició monàrquica espanyola, elogiava ahir el que considera una explicació«amb tot detall»del destí d'aquests fons. És«impossible fer més amb menys»,deia després de subratllar que«en termes de servei al país, és inqüestionable que la quantitat destinada al Rei ha sigut i segueix sent una inversió tremendament rendible per a Espanya».El gest de la Corona és d'una«exemplaritat»que hauria d'encomanar-se a altres institucions públiques, cosa que el porta a exigir que els dirigents polítics segueixin el mateix camí i expliquin en què i com es gasten els diners.

Notícies relacionades

El Paísfeia una lectura més ponderada i, fins i tot reconeixent que la Zarzuela«està fent passos cap a una transparència pública més gran»,assenyalava que el gest de dimecres«s'ha d'interpretar com una invitació indirecta perquè es conegui tota la veritat sobre les operacions econòmiques del gendre del Rei».I proposava que s'aprofiti la llei orgànica que ha de desenvolupar el títol constitucional de la Corona perquè es precisin alguns aspectes relatius al perímetre de la família reial, a qui es dedica a negocis privats, i també hauria d'especificar el«grau de detall amb què la Casa del Rei ha d'informar i auditar els seus comptes».

PerEl Punt Avuil'assumpte és diferent, perquè«han hagut d'aflorar els negocis sota sospita del gendre del Rei, Iñaki Urdangarín, perquè la Casa del Rei s'avingui a publicar un resum incomplet dels seus comptes».Després de cridar l'atenció sobre l'absència de la«declaració del patrimoni de la família»,s'interrogava«novament, sobre la qualitat democràtica del règim polític de l'Estat espanyol».