El torn

La complexitat del món àrab

1
Es llegeix en minuts

Al principi tot semblava la mar de fàcil: es tractava d'enderrocarMubàrak, Gaddafii altres dictadors i instaurar en lloc seu, a cop de Twitter i Facebook, la democràcia als països àrabs. En la pràctica, el panorama és molt més complex. Per començar, ¿què és el que ve després de la dictadura? El crit en contra era unànime, però el ventall de propostes és molt ampli. Ningú sembla saber què fer ara i sorgeixen les incògnites, la incertesa, la por.

Per repassar la complexitat del món àrab, tractat gairebé sempre massa a la lleugera, res millor que la lectura. Em passen pel cap, d'entrada, un parell de llibres: un de publicació recent -Jerusalén, la biografía,deSimon Sebag Montefiore- i un altre de ja fa uns quants anys:Desde el Monte Santo, deWilliam Dalrymple.

Notícies relacionades

AJerusalén, la biografía,Montefiore relata les diferents vides d'aquesta ciutat sagrada per a cristians, jueus i musulmans. El lector sent el vertigen de la història mentre s'endinsa en el laberint en què conviuen, a pocs metres de distància, el mur de les lamentacions, l'esplanada de les mesquites i l'església del Sant Sepulcre. La conclusió és clara: la història de la ciutat és tan intricada que no hi ha lloc per a les simplificacions.

Desde el Monte Santoés un llibre molt diferent, però igualment fascinant. El seu autor,William Dalrymple,emprèn un llarg viatge des del mont Athos fins a Egipte, passant per Turquia, Síria, el Líban i Israel, per veure què queda de l'antic Bizanci. El resultat és un llibre de viatges meravellós que parla del respecte que es té als cristians a Síria i de la persecució que pateixen els coptes a Egipte. Són precisament aquestes comunitats cristianes les que ara alcen la veu per expressar la seva por davant l'auge dels fanàtics. I és no hi ha res senzill en aquest món tan antic.