El torn

La ciència i la llei de l'embut

1
Es llegeix en minuts

El Congrés dels Diputats ha aprovat l'esperada llei de la ciència després de més de dos anys de debats. És un text que ha de marcar el desenvolupament de la recerca a Espanya per als pròxims anys i que reconeix el dret dels becaris a tenir un contracte laboral i un sou de 900 euros. L'aprovació d'aquesta llei és una bona notícia perquè convertirà totes les beques en contractes laborals temporals i els donarà els mateixos drets que a qualsevol treballador, com ara l'accés a la Seguretat Social o a una baixa. La part negativa, però, és que no preveu l'estabilització d'aquestes places. O sigui, que la fuga de cervells està garantida.

Notícies relacionades

Això coincidia en el temps amb la publicació de les conclusions de l'informe psicopatològic del paleta caçador de Sant Esteve d'en Bas,Pere Puig,que va assassinar a trets i a sang freda quatre persones a Olot el desembre passat. Un home fred, que dorm bé, sense remordiment, amb una gran autoestima i un elevat concepte d'ell mateix. Els forenses van concloure que no té cap patologia mental i que accepta la seva situació amb naturalitat i indiferència emocional. I no amaga que la nit abans dels crims es va estar rumiant de fer-ho, impulsat per «una bèstia que duia a dins», diu l'informe. Ara és a la presó ben adaptat i cobrant 300 euros al mes per la seva feina i en fa prou per pagar-se les despeses i els vicis.

I vostès em diran, ¿què té a veure una cosa amb l'altra? D'entrada, res, però em va cridar molt l'atenció saber que un estudiant de doctorat en neurociència teòrica treballant i investigant, per exemple, en el descobriment de remeis a malalties o medicaments que frenin trastorns delirants com el que va afectar de manera passatgeraPere Puighagi de fer mans i mànigues per arribar a final de mes. Mentre que un home comPuigpugui viure tranquil·lament a la presó i treballar per pagar-se els caliquenyos sense patir ni una mica.