El PSOE i les eleccions del 2012

Itineraris de la successió de Zapatero

El líder socialista només declinarà ser novament candidat si creu que així el seu partit té alguna opció de guanyar

3
Es llegeix en minuts
Itineraris de la successió de Zapatero_MEDIA_3

Itineraris de la successió de Zapatero_MEDIA_3 / Francina cortès

La reestructuració governamental d'octubre, en quèPérez Rubalcabava acumular a la seva cartera d'Interior la primera vicepresidència i el càrrec de portaveu de l'Executiu, es va interpretar no només com un intent de recuperar la iniciativa per part deRodríguez Zapatero, sinó també com un pas cap a la successió, ja que començava a imposar-se la idea que el líder socialista no aspiraria a un nou mandat.

Des d'aleshores, la ubiqua i infatigable figura deRubalcabaha adquirit eminència, recolzada pel primer multimèdia del país i impulsada perGonzálezi el seu potent grup de pressió al si del PSOE. Fins i tot les enquestes d'intenció de vot publicades pels mitjans de comunicació han començat a considerar que la contesa a les legislatives serà protagonitzada perRajoyiRubalcaba, i, encara que els resultats són molt dispars, totes arriben a la conclusió que el PSOE obté més bons resultats -i fins i tot la victòria en algun cas- si el candidat socialista ésRubalcaba.

En aquest marc, les males expectatives del PSOE a les pròximes autonòmiques i municipals del maig han precipitat el debat successori. Els barons territorials, temorosos que la caiguda de popularitat deZapateroels arrossegui també a ells, s'han parapetat darrere deRu-

balcabai han arribat a exigir en algun cas -Fernández Vara, Barreda- que la decisió oficial deZapateros'anunciï abans de les consultes. I a finals de gener, el ministreJáureguifiltrava que el full de ruta de la Moncloa inclou l'anunci de la decisió deZapaterode no presentar-se després de l'estiu i la designació deRubalcabacom a successor, previsiblement amb poca oposició.

A mesura que Ferraz ha anat digerint aquest procés, s'han advertit, no obstant, resistències creixents al projecte d'entronitzarRubalcabaper aclamació després de la renúncia deRodríguez Zapatero. D'una part, s'adverteixen noves pressions encaminades a convèncerZapaterode la conveniència que es presenti ell mateix a les eleccions, ja que la percepció de la seva obra de govern, molt negativa, comença a canviar ràpidament. D'una altra part, les generacions més joves i el mateix entorn pròxim aZapateroes neguen que es produeixi la regressió generacional que suposaria l'arribada d'un sexagenari al capdavant del PSOE, una espècie de resurrecció anacrònica del felipisme. I agafa cos la candidatura deCarme Chacón, cultivada pel mateixZapateroi impulsada pel grup mediàtic nascut a l'ombra del líder socialista i amb el qualChacónmanté coneguts llaços fins i tot familiars. Aquest dimarts, un dinar periodístic va permetre aChacónimpulsar amb discreció, però amb fermesa, la seva opció personal, recolzada per mig Govern i perMaría Teresa Fernández de la Vega, la gran damnificada per l'ascens deRubalcaba.

Amb aquest panorama, el desenvolupament d'aquest procés admet diversos itineraris, confluents a les eleccions generals del març del 2012.

La primera variable que s'haurà d'aclarir és la posició personal deZapatero, conscient sens dubte del seu gran desgast personal en la gestió de la crisi, però al mateix temps convençut que té l'obligació d'assumir les responsabilitats que es deriven de la seva executòria. Així, no és desenraonat pensar que només es retirarà si està convençut que amb aquest pas enrere atorga al PSOE alguna oportunitat de vèncer a les eleccions generals; si l'horitzó no s'aclareix mínimament, és molt probable que siguiZapateroqui afronti la derrota, una espècie d'immolació que ja s'ha anat desenvolupant arran de l'ajust i de les successives reformes impopulars. En qualsevol cas, és impensable queZapaterodesigni el successor, que haurà de sorgir dels processos de selecció institucionalitzats. De moment, és poc probable que es produeixi algun moviment abans de les eleccions autonòmiques i municipals del maig, que mostraran la correlació de forces al conjunt de l'Estat.

En el supÒSIT que el líder socialista decideixi apartar-se de la carrera cap a la presidència el 2012, la segona variable serà la fórmula de designació del successor. Un cop descartada qualsevol heterodòxia processal, es pot realitzar mitjançant unes eleccions primàries, un congrés ordinari

Notícies relacionades

-l'anterior es va celebrar el juliol del 2008, de manera que és possible celebrar el següent a partir del juliol del 2011- o un congrés extraordinari. L'ordinari obliga a l'elecció del secretari general i de l'executiva; l'extraordinari no inclou aquest requisit i pot versar sobre qualsevol qüestió.

La situació política és molt fluida i, molt tímidament encara, comença a interioritzar-se la idea que, gràcies a una duríssima teràpia molt costosa, aquest país s'encamina cap al ressorgiment econòmic, que aviat es farà evident encara que hàgim de carregar amb una desocupació insuportable durant uns quants anys. En aquesta realitat canviant, dinàmica, inquieta, és molt arriscat fer pronòstics rotunds. Sobretot quan el desgast de la majoria que està gestionant la crisi no es correspon amb el sorgiment d'opcions potents que inspirin la més mínima confiança. Periodista.