El torn

El dia del futbolista

1
Es llegeix en minuts

No, no es pensin pas que els parlaré de cap dels futbolistes que aquest vespre viuran una jornada única a la gespa del Camp Nou: els Messi, Ronaldo, Xavi, Puyol, Ramos o Higuaín. No. Els voldria parlar d'un futbolista en concret que ja no té fitxa a cap equip però que valent-se del seu nom ha adquirit ara una nova i inesperada dimensió. Em refereixo a Eric Cantona, la llegenda d'aquest futbolista francès, un mite de rebel·lia dins i fora dels camps de futbol, es va fent gran. El que havia estat davanter del Manchester United, mitificat per afeccionats al futbol, directors de cinema i amants en general dels caràcters volcànics, s'ha convertit en un guru dels moviments antisistema. Cantona ha fet una crida a la societat perquè, si realment es vol sacsejar el sistema, s'ha d'atacar els bancs, el cor del sistema, segons ell. Així doncs, demana que el 7 de desembre -a mig pont de la Puríssima- tothom es planti al seu banc o caixa i retiri els diners que hi tingui.

Notícies relacionades

No sé quines repercussions tindrà, però estic segur que molts de vostès, en els moments àlgids d'aquesta crisi, han sentit persones del seu voltant que els deien, mig en broma mig seriosos, que el que s'hauria d'haver fet és treure els diners del banc i guardar-los sota el matalàs o sota les rajoles del menjador, com feien els nostres avis. Uns diners que un cop fora dels bancs no donarien interessos però tampoc te'ls anirien prenent de mica en mica per les seves operacions fallides, com denuncia Cantona. La realitat irlandesa, la portuguesa i la que pot patir l'economia de l'Estat espanyol poden acabar fent bona la iniciativa antisistema. Reitero que no sé com acabarà l'agosarada i, per alguns, esbojarrada idea del francès però estic segur que d'entre les persones escaldades pels tractes bancaris

-que n'hi ha unes quantes, per desgràcia- la majoria estarien disposats a secundar-la. Si no ho fan potser és perquè tenen una gran excusa: els diners ja se'ls han gastat durant el pont.