Les eleccions del 28 de novembre

No a qualsevol preu

Catalunya pateix, a més de la crisi econòmica, una de qualitat democràtica i una altra institucional

4
Es llegeix en minuts
No a qualsevol preu_MEDIA_2

No a qualsevol preu_MEDIA_2 / LEONARD BEARD

ACatalunya, a més a més de la crisi econòmica que patim en el conjunt d'Espanya, tenim dues crisis afegides que augmenten la desconfiança dels ciutadans en els representants polítics, aquells que hem de liderar els canvis necessaris per sortir de la recessió. Per tant, a la més que evident crisi econòmica, s'hi ha d'afegir en el nostre cas una crisi de qualitat democràtica i una crisi institucional derivada de tot el procés de l'Estatut i les seves conseqüències.

Per a Ciutadans, solucionar aquestes tres crisis ha de ser la prioritat del Govern que surti de les urnes el 28 de novembre vinent. Per això, amb llum i taquígrafs, expliquem amb claredat que resoldre aquestes tres crisis són les nostres tres condicions per donar suport o participar en el futur Executiu. A diferència del que ha fet el PSC, o del que pretén fer el PPC pactant d'amagat novament amb CiU, nosaltres no volem enganyar els nostres votants, no volem dir-los una cosa en campanya i fer la contrària quan passin les urnes, i governar a qualsevol preu.

És EL moment, més que mai, de no decebre els ciutadans, que els últims anys han tingut la sensació de votar partits que utilitzaven els seus vots només per arribar al poder, venent pel camí els principis i les idees dels ciutadans que els havien recolzat a les urnes. Potser el cas més flagrant ha estat el del votant socialista, que ha vist comMaragalliMontillas'entregaven al nacionalisme d'ERC, i donaven ales així a l'independentisme i als que volen aixecar fronteres al nostre país, i abandonaven les polítiques socials i la defensa de les nostres llibertats individuals o del bilingüisme.

Aquestes eleccions autonòmiques, lamentablement, poden ser les de menys participació en els 30 anys d'autogovern, amb una previsió que un de cada dos catalans es quedi a casa el 28-N. Això, sumat als casos de corrupció, com Pretòria o Palau, que estan esquitxant els dos partits que han presidit el Govern en els 30 anys de democràcia, CIU i PSC, juntament amb l'immobilisme de la classe política que es nega, després de vuit legislatures, a aprovar una llei electoral catalana, és una bona prova que necessitem un impuls de qualitat democràtica.

Des de Ciutadans proposem una llei electoral que permeti incrementar la confiança dels ciutadans en els seus representants públics. Una llei amb llistes obertes, perquè siguin els ciutadans els que triïn els seus diputats, amb limitació de mandats perquè els governants no es perpetuïn ni creïn xarxes clientelars al voltant dels seus governs. Aquesta llei electoral, al seu torn, ha d'obligar els partits a realitzar primàries per escollir els seus candidats. I, per un altre costat, és necessari un pacte anticorrupció que firmem tots els partits a Catalunya per expulsar i netejar qualsevol indici de corrupció en els nostres partits polítics, en lloc d'emparar-la o ocultar-la com alguns han fet en aquesta última legislatura. En definitiva, reconciliar el divorci entre els que ens paguen el sou, els ciutadans, i els representants públics.

Per sortir de la crisi econòmica, s'ha d'ajudar els que aixequen cada dia la persiana: emprenedors i treballadors. Les administracions públiques estan per servir els ciutadans, i no els ciutadans a les administracions. I aquells que volen emprendre un projecte, els autònoms que creen llocs de treball i els treballadors que volen treballar i formar-se, necessiten el suport i les eines per reactivar l'economia. Per tant, una Administració més àgil i competitiva, la concessió de crèdit públic directament des de l'Institut Català de Finances a emprenedors, i una formació de qualitat als treballadors són condicions bàsiques per sortir del cercle negatiu de destrucció d'empreses i destrucció d'ocupació.

Notícies relacionades

I la tercera crisi que cal solucionar és la institucional. Al marge del debat estatutari de set anys en què ens van ficar el primer tripartit i CiU, i sense entrar en la demora i politització del Tribunal Constitucional, el primer ciutadà que ha d'acatar i fer complir les sentències judicials ha de ser el president de la Generalitat, sigui quina sigui la seva ideologia o el seu partit. Per tant, és necessari que en la següent legislatura s'adaptin a la Constitució i a la sentència del Tribunal Constitucional lleis que es van aprovar amb articles que avui són inconstitucionals, com la llei d'educació, per tenir una educació com a mínim bilingüe, o la derogació de les sancions lingüístiques als comerciants, entre moltes altres.

Si el que apunten tots els sondejos electorals es compleix, el 28-N CiU no obtindrà majoria absoluta i el tripartit deMontillatampoc tindrà escons suficients per governar. Això significa que un partit que està creixent com és C's podria convertir-se en decisiu a l'hora d'investir el futur president, aprovar els pressupostos de la Generalitat o votar lleis vitals en la següent legislatura. És el moment del canvi, però no només de sigles o de cadires, sinó de maneres, de principis, de polítiques i de persones. President de Ciutadans (C's).