L'helicoide // RAMON Folch

Els tres porquets

1
Es llegeix en minuts

"Bufaré, bufaré i la casa ensorraré". El meu nétMartís'extasia amb el llop que enfonsa les frèvoles cases dels dos porquets mandrosos. Cauen a la primera escomesa. La d'obra, no. El porquet sensat construeix com cal i el llop es queda amb un pam de nas. Un conte clàssic.

Notícies relacionades

Josep Galmés,català establert al poblet californià de Rancho Bernardo, ha vist com la seva casa d'obra i teula bastida en un jardí obert resistia l'incendi forestal que, atiat per vents inusualment calents i secs, ha devastat l'estat. La casa deGalmés és l'única que s'ha salvat a Rancho Bernardo. Totes les altres, edificis de fusta submergits entre arbredes, van cremar com una teia. La CNN ha esbombat el "fenomen" i els fonamentalistes del correntThe New Mystics,a la web dels quals s'afirma que l'incendi ha estat "orquestrat per Déu per tal de netejar Califòrnia i instal.lar-hi el seu regne", parlen d'un "miracle diví". No els han llegit maiEls tres porquets, es veu.

L'exaltat efecte hivernacle que patim injecta energia a dojo a l'atmosfera. El sistema respon amb vehe- mència, com si arrenqués el bull. N'hi deu haver hagut prou que la temperatura global hagi pujat un parell de graus en dos segles per veure arribar les primeres manifestacions del canvi climàtic. L'agudització dels fenòmens meteorològics extrems (huracans, aiguats, sequeres) es fa evident. ElKatrina,els incendis californians o les inundacions de Tabasco anuncien temps més dolents. L'aridització severa i la pujada del nivell del mar trigaran encara algunes dècades; les revinclades meteorològiques ja són aquí. La dreta fonamentalista, religiosa o financera, levita o menysprea irresponsablement. Facin com el porquet sensat o comJosep Galmés.És més prudent.