article // JESÚS López-Medel

Turkmenistan, un país de cine

1
Es llegeix en minuts

Hi ha un país, d'una extensió similar a la d'Espanya i només cinc milions d'habitants. El seu màxim dirigent va morir de sobte per Nadal i va deixar una estela digna de pel.lícula.

Es feia dir "pare de tots els turcmans" i havia estat nomenat pel seu Parlament president "vitalici" (RIP). Va escriure elRujhnama(Llibre de l'Ànima), declarat com a guia moral i d'estudi obligatori a les escoles.

Va canviar els noms dels dies de la setmana i els mesos de l'any, substituint-los amb els de "personalitats" com, per exemple, la seva mare, el nom de la qual dóna títol a l'abril.

Va ordenar tancar totes les clíniques del país excepte les de la capital, Aixkhabad. Va anunciar la construcció d'una pista de patinatge i un zoo per a pingüins al desert.

Molts dels seus ministres van ser, després del seu cessament, afavorits amb plàcides estades en masmorres per a tota la família o sobtats ascensos (encara que decapitats) al paradís.

Va prohibir als seus súbdits portar barba, bigoti i, fins i tot, les dents postisses d'or que tant els agradaven.

Va proscriure el ballet, l'òpera i el circ. Va enviar una vegada els seus ministres a realitzar una marató.

Va retransmetre en directe per televisió (en obert) l'afusellament de set presos.

Va construir una mesquita immensa i luxosa i a l'interior comparteixen espai als capitells frases morals del seu llibre amb les que va escriure el Profeta. Té monuments a tot el país entre els quals hi ha una estàtua de 15 metres banyada en or i un motor giratori.

Però el cor li va començar a funcionar i es va parar.

El successor constitucional (el president del Parlament) va ser deposat i processat per presumpte criminal.

Notícies relacionades

Ara hi ha eleccions. El candidat oficial és el fillastre del dictador difunt. No hi ha possibilitat de recórrer els resultats. No hi ha visats per als periodistes occidentals i només sis observadors internacionals hi hem pogut entrar. Invoquin Déu i Al.là que pugui tornar sa i estalvi a Espanya.

P. D. És Turkmenistan (exrepública de l'URSS), país geoestratègic: frontera amb l'Iran i l'Afganistan i té el 30% de les reserves de gas de tot el planeta.

Temes:

Turkmenistan