Petit observatori // JOSEP MARIA Espinàs

El problema, segons Porcel

2
Es llegeix en minuts

La Fundació Catalunya Oberta recull en una publicació algunes de les conferències que s'hi han pronunciat, entre les quals una de l'escriptorBaltasar Porcelsobre Catalunya i la literatura.

Hi diu algunes coses dures, que si potser no matisen prou alguns punts, exploten com una veritat bomba. Diu que el problema de la literatura catalana no és la literatura, sinó Catalunya. "La literatura catalana a partir de 1860-80 és realment important. Per exemple, no crec que la italiana ni l'espanyola siguin millors. Crec que la francesa ho ha estat, però ara no ho és. Penso que la russa del XIX va ser tan bona com la nostra, potser millor en alguns moments, però després no ho ha estat. Tenim uns escriptors excel- lents. QueGaldósés millor queNarcís Ollerm'agradaria que m'ho provessin. El que passa és queGaldósés dins una nació, un Estat, dins de milions de persones, i en canvi,Narcís Ollerés un desgraciat que encara se'n fumen d'ell perquè era mig de dretes i tenia fred a l'hivern".

IPorceles pregunta com lliga que ell escrigui en català les seves novel.les quan ha vist per televisió que "a Sant Sadurní d'Anoia els empresaris del cava feien una festa i nomenaven reina del cava una senyora andalusa i, després, la modistaÁgata Ruiz de la Prada". "Perquè, vist que l'any passat es va vendre menys cava --segueixPorcel--, tenen por de la campanya de Nadal d'enguany. Ara aneu a aquests a dir-los que facin les etiquetes en català. Defensen uns interessos i em sembla lògic. Com els polítics que van a Madrid i volen tocar cuixa del Govern. Perfecte. Però diguem-ho clarament: la literatura, no. Jo he d'escriure en català. Ara, a Catalunya es ven un llibre en català per cada 10 en castellà, comprats per catalans, ciutadans de Catalunya, que deiaTarradellas".

Notícies relacionades

Porcelfa una observació molt significativa: diu que a l'últim Sant Jordi era a la ràdio i hi va coincidir amb el president de la Generalitat. Al president li va preguntar: "¿Quin llibre comprarà, avui?" I va contestar: "El deSaramago". Cal entendre la crítica i la ironia dePorcel:"A mi em va semblar perfecte. Jo també, quan vinguin eleccions, votaré pel president de Portugal".

El paràgraf final del novel.lista és rotund: "La literatura catalana està plena de gent que sap escriure bé i que té idees, però el problema és que es tracta de la literatura feta a Catalunya, i és Catalunya la que funciona a la coixa, la que no acaba d'encaixar amb tot això".