On Catalunya

La pel·lícula ideal per començar l’any

¿Què fer avui, 1 de gener, a Barcelona?

‘Encanto’, l’última joia Disney, destaca per les cançons de Lin-Manuel Miranda

¿Què fer avui, 1 de gener, a Barcelona?

DISNEY

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Una bona manera de començar l’any és compartint un espectacle familiar i, pel que fa al cine, aquest Nadal hi ha un títol que és per sobre dels que s’ajusten a aquestes característiques. Es tracta d’Encanto, l’última fantasia musical de la factoria Disney, plena de màgia i color i amb múltiples atractius tant per als nens com per als adults, un conte fantàstic per a tots els públics.

Una família amb dons

El protagonisme recau en la família Madrigal, un clan colombià que es va veure obligat a fugir del seu poble i va buscar un nou lloc per viure que li va proporcionar una espelma màgica. Així pararan a una vall idíl·lica, una mena de Brigadoon, on s’instal·len. Allà descobreixen que cadascun dels seus membres té un do especial, com si fossin Els increïbles, que utilitzen per ajudar en la vida quotidiana els seus veïns: la força, decidir el clima, transformar-se en una altra persona o ser una jove perfecta, tot i que una mica repel·lent.

L’excepció és la petita Mirabel, una nena molt expressiva amb ulleres verdes i cabells ondulats que, inexplicablement, no té cap poder per la qual cosa l’àvia, la patriarca que decideix sobre la família, la deixa una mica de banda. Una estranya visió alerta la noia, que sospita que la casa on viuen està en perill i està disposada a tot per salvar-la. Una altra incògnita la preocupa, la maledicció que plana sobre el Bruno, un dels seus parents, que es va perdre al camí i a qui ningú gosa esmentar.

Banda sonora caribenya

La banda sonora té majoritàriament ritmes caribenys, derivats del seu autor, Lin-Manuel Miranda (En un barrio de Nueva York, Hamilton) ja des de la primera cançó, La familia Madrigal, que serveix perquè ens expliqui les peculiaritats de cadascun dels seus parents. Una mica més clàssica i en la línia de Frozen o altres heroïnes Disney es troba Waiting for a miracle on explica, entre personatges congelats, com de marginada se sent per no ser com els altres.

El seu contrast seria la Luisa, la forçuda, que a Surface pressure explica com de pressionada que es troba en vista de la responsabilitat de no cometre errors. La més multicolor és What else can I do, un duo entre la Mirabel i la Isabela, la jove perfecta. Però també hi ha temps per a una dolça balada en castellà, Dos aruquitas, a càrrec de Sebastián Yatra, o la final, mes apoteòsica, All of you, amb tot l’elenc i gotes de rap a l’estil ‘Hamilton’, a què s’uneix Carlos Vives amb Colombia, mi encanto, en mode vallenato.

Musicals i actors llatins

La cinta té diversos moments en què, en la versió original, pronuncien paraules o frases en castellà, cosa que ens fa recordar que, curiosament, els tres grans musicals cinematogràfics de l’any (En un barrio de Nueva York, West Side Story i Encanto) tenen accent llatí una cosa que, segur, es veurà reflectida en la pròxima cerimònia dels Oscar. La pel·lícula està dirigida per Byron Howard i Jared Bush (els realitzadors de Zootròpolis) juntament amb la guionista Charise Castro Smith.

En el repartiment trobem alguns noms coneguts, majoritàriament o colombians o de famílies procedents d’aquest país: La Mirabel és interpretada per Stephanie Beatriz, que també forma part de l’elenc d’En un barrio de Nueva York, el Bruno és John Leguizamo (Romeo+Juliet, Moulin Rouge), la Julieta és Angie Cepeda (Pantaleón y las visitadoras, Una hora más en Canarias), mentre que la Dolores és la cantant Adassa i el Mariano és ni més ni menys que Maluma.

Immigració i solidaritat

Notícies relacionades

Un film que parla, entre espelmes, flors i arepas, del problema de la immigració, amb elements de realisme màgic, combinant humor i drama i educant sobre l’amor, el perdó i la solidaritat. I tot això embolcallat en una cascada visual de sensacions. Ens ho han posat molt fàcil per definir-la amb una sola paraula: encantadora.

‘Encanto’

¿On?  a cines i en Disney+.

¿Quan?  vegeu cartellera.

Preu:  segons el cine.

Més informació:  Disney.