On Catalunya

Passeig festiu

‘Tour’ per disfrutar del Nadal a Barcelona

Segueix els esclats led en aquesta ruta per llums, mercats, ornaments i pessebres

‘Tour’ per disfrutar del Nadal a Barcelona
4
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

A l’obrir els ulls regna tanta llum als carrers, que de seguida te n’adones: ja és Nadal. Se senten les campanes de l’església. Fregues el vidre entelat amb la màniga i per aquest nítid fes a la finestra apareix una altra ciutat: un escenari lluminós i ple de candor, aliè a crisis energètiques i horrors pandèmics. Molts aixecaran la cella davant aquesta desmesurada invitació a imaginaris de faula festiva i bons sentiments. Tu obres la porteta del dia al teu calendari d’advent, agafes l’abric i, amb el gust a xocolata encara a la boca, t’entregues als carrers il·luminats.

Esteles de llum 

Si hi ha una tradició nadalenca alegre, destensada i fora de tota agenda, és la de puntuar els llums de Nadal que decoren les nostres avingudes. La selva ornamental d’aquest any troba la seva gran eclosió en la nova il·luminació led dissenyada per l’estudi d’Antonio Arola per al centre de la ciutat. Els seus llamps daurats cobreixen la plaça de Catalunya sota una gran pèrgola que parpelleja amb càlids batecs, tornen la Gran Via el sostre d’una gran casa del qual pengen infinits llums tubulars, i creuen el carrer d’Aragó amb una mena d’escuradents iridescents que busquen punts de fuga i perspectives estrellades.

Però en el nostre particular concurs, ens deixem portar també per les ziga-zagues lluminoses que enreden els carrers del Gòtic, o les senzilles lianes de bombetes que nuen els arbres de Rambla Catalunya. Allà continuen també majestuoses les papallones que planegen entre estrelles per tot passeig de Gràcia fins a Jardinets, fascinant les mirades infantils. Persegueixes cada esclat per voreres i passos zebra, i aviat adverteixes que, amb tot, el que a tu et provoca especial carinyo són aquests asteroides acolorits i lletjots que s’escampen com una constel·lació arcade pels carrers de Gràcia i l’Eixample. Això, i l’alegria que provoquen els balcons i aparadors il·luminats per veïns i comerciants de cada barri. Aquestes garlandes de llumetes particulars són les que veritablement prenen un foc dins teu.


Temples de Nadal 

Les trames luminescents et porten sense gairebé pensar-ho a aquest nou i esplèndid jardí nadalenc que ha envaït aquest Nadal el Recinte Modernista de Sant Pau (Sant Antoni Maria Claret, 167). Al caure el sol, ‘Els Llums de Sant Pau fan centellejar un esplèndid bosc audiovisual, tota una experiència sensorial feta de flora escenificada i túnels de so, d’acord amb els tradicionals ‘Christmas Garden’ anglesos i alemanys.

El rumor de les nadales t’eleva fins al Poble Espanyol (av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 13), convertit en un calendari d’advent gegant per obra i gràcia de ‘Nadal al Poble’. Aquest fabulós paisatge nadalenc fet de 24 racons temàtics amb personatges i escenes típiques es remata amb la Casa del Pare Noel, oberta fins al 24 de desembre, i la dels Reis Mags, que rebran cartes a partir del 26 de desembre.  

A la nostra ciutat, el Nadal tampoc dona l’esquena al mar. Per això t’acostes al Moll de la Fusta a respirar l’ambient de Nadal al Port. És tremenda la fascinació sota aquesta gran nòria de cabines hexagonals, 65 metres de fanfàrria i vertigen per a valents. Tu et conformes amb veure com el Port Vell resplendeix amb aquest pessebre lluminós i flotant, el fulgurant i enorme arbre led, el carrusel ‘vintage’, la zona infantil i les candoroses parades de fira de tota la vida. 

Mercats i pessebres

Notícies relacionades

Ja només et queda seguir la ruta per l’acostumada miríada de mercats i pessebres. Aquest any estem despistats amb aquest naixement repartit entre la plaça de Sant Jaume i les façanes del carrer Ferran. Per això tu prefereixes entretenir-te visitant pessebres tan originals com els que es poden veure en el Museu Etnològic i de Cultures del Món (passeig de Santa Madrona, 16), el que han muntat amb materials reciclables en la parròquia de Sant Ramon Nonat (av. de Sant Ramon Nonat, 1), el de Playmobil que llueix al Centre de Cultura Popular La Violeta (Maspons, 6), o pessebres vivents com el de la Marina. 

El gran encant dels mercats nadalencs és que pertanyen al terreny de la il·lusió. Res com enfonsar les mans en la molsa de les parades de la històrica Fira de Nadal de la Sagrada Família, abstreure’s entre caganers i pessebres de suro embegut en la multitud de la Fira de Santa Llúcia, o descobrir les parades de la 7a Fira del Consum Responsable sota la lluminosa carpa de plaça Catalunya. Aquest món de botiguers entranyables, figures tradicionals, ornaments de fantasia i vesc de la sort et refugia del trànsit i les dures cantonades de l’urbs. Mires aquest tió d’ulls sortints i t’envaeix una sensació de viatge i encantament, com si estiguessis en una altra època. Ah, Nadal.

Temes:

Nadal