On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Una setmana amb el millor art flamenc

La sala Tarantos reobre les portes i neix el festival Desvarío

Una setmana amb el millor art flamenc

SILVIA ISACH

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Barcelona és una ciutat que sent debilitat pel flamenc. La millor prova és la rumba catalana, una de les més lúdiques aportacions al gènere, però no és l’única. Amb freqüència es programen actuacions d’aquest estil de gran qualitat a la ciutat i aquesta setmana hi ha diverses opcions de disfrutar-lo bé sigui en una sala especialitzada com el Tarantos o en un nou festival que neix aquest any a Nou Barris, Desvarío Flamenco 21, que inclourà concerts, tallers i conferències. ‘Ole’, ‘ole’ i ‘ole’.

El mític Tarantos, després de gairebé un any de tancament, ha tornat a obrir les portes i, de nou, compta amb una programació estable dedicada al gènere. Una gran notícia. Cada dia, fins diumenge vinent, podem descobrir l’art del bailaor Costi El Chato en dues sessions (19.30 i 20.30 h) que, junt amb la ballarina Marina González, el cantaor Joaquín El Duende i el guitarrista José Santiago El Chote, presentaran Bajarí, vocable que significa ‘Barcelona’ en caló. El Chato i el seu equip pujaran al ‘tablao’ per explorar les seves arrels catalanes, andaluses, paies i gitanes per mitjà d’un recital sensorial, a flor de pell, a través del flamenc més autèntic combinant diferents pals com tangos, ‘soleares’ i alegries.

Un festival transversal, inclusiu i familiar

Ens en anem ara al Pati de la Seu del Districte de Nou Barris, on la societat flamenca barcelonina El Dorado i el districte organitzen des de demà i fins diumenge Desvarío, un certamen transversal per a tots els públics de flamenc contemporani. Per començar, aquest dijous, l’ascendent ‘bailaora’ catalana Aina Núñez (del grup LaboratoriA, Una mujer fue la causa) dirigirà un taller de flamenc inclusiu (17 h) i un altre de flamenc en família (18.30 hores). L’objectiu del primer consisteix a obrir aquest estil a persones amb i sense diversitat funcional perquè puguin acostar-s’hi, mentre que el segon pretén oferir una mostra d’aquest art al públic infantil perquè hi tinguin un primer contacte.

Divendres arrencarà amb tot un expert, l’investigador José Luis Ortiz Nuevo, que ha sigut director de les Biennals de Sevilla i Màlaga, que impartirà una conferència tituladaEl flamenco, un arte popular moderno (19 hores), per explicar-nos la situació actual del gènere. Tant els dos tallers com aquesta xerrada són gratuïts (imprescindible la reserva prèvia a la web del districte), comptaran amb llengua de signes i, per a la conferència, també es pot sol·licitar servei de subtitulació en pantalla. I, ja a la nit, el primer concert, amb Matías LópezEl Mati (21 hores). És una de les joves veus flamenques amb més projecció i futur, un ‘cantaor’ català que viu a Sevilla i que, el 2019, va guanyar la Lámpara Minera del prestigiós Festival Internacional de Cante de las Minas. L’acompanyaran el guitarrista gadità Óscar Lago, que ha treballat amb artistes com ara Miguel Poveda i Rocío Molina, i el murcià Javi Rabadán, especialista en percussió clàssica i flamencologia, que ha alternat aquest estil amb el jazz i ha col·laborat amb Antonio Canales i Farruquito, entre d’altres.

Grans concerts

Dissabte tindrem dos concerts. El primer tindrà lloc a les 21 hores i comptarà amb l’actuació de David Lagos, de Jerez, acompanyat del seu germà Alfredo, que pertany a una generació de guitarristes que han trobat una síntesi entre la sonoritat clàssica i les noves harmonies. David Lagos és un ‘cantaor’ que, amb només 27 anys, va obtenir el premi Revelació en la Biennal de Sevilla i també es va emportar la Lámpara Minera a Las Minas i ha col·laborat amb primeres figures del ball, com Israel Galván. I a les 22.30 la seva paisana, la ‘bailaora’ de Jerez Leonor Leal, junt amb el percussionista Antonio Moreno, d’Utrera. Ella és tota versatilitat, accepta els desafiaments, s’adapta a tots els contextos i està en constant evolució com a creadora.

Diumenge arribarà el fi de festa amb un concert del ‘cantaor’ de Jerez Jesús Méndez, que té una veu molt singular i destaca pels seus extraordinaris dots vocals. La música la posarà Dani de Morón, un guitarrista d’altíssim nivell, considerat per molts experts d’aquest art com l’exponent més significatiu entre els guitarristes de la seva generació. Per completar el cartell, el ball anirà a càrrec de la granadina Patricia Guerrero, que acaba de complir 30 anys i acumula mitja vida ballant professionalment, com ho demostra el fet que s’alcés amb el premi Desplante del Festival de la Unión amb tan sols 17 anys. Disfrutem aquests dies del millor flamenc a la nostra ciutat... acabarem marcant-nos un ‘zapateado’.

Sala Tarantos i Festival Desvarío.

¿On?  Tarantos (plaça Reial, 17) i Desvarío (Pati de la Seu del Districte de Nou Barris).

¿Quan?  fins diumenge, 19, a diferents hores.

Preu:  17 (Tarantos) i de 10 a 15 (Desvarío) euros.

Més informació:  Festival Desvarío.

 

Notícies relacionades