On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Últimes nits de cine i música a Montjuïc

Programen pel·lícules modernes i clàssiques i concerts

Últimes nits de cine i música a Montjuïc

MODIBAND

6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Una de les grans cites estiuenques és el Cinema a la Fresca que sol tenir lloc a la fossa de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc, unes projeccions a l’aire lliure de grans pel·lícules recents o clàssics que val la pena revisar. Però també podem disfrutar de formidables concerts, ja que les projeccions van precedides per una actuació musical. És important recordar que acolliran l’aforament que estigui permès en cada moment segons la situació sanitària per poder mantenir les mesures de seguretat. Les portes s’obren a les 20 hores, el concert comença a les 20.45 i la pel·lícula (sempre en VOSE), a les 22 hores. Aquest cicle arriba ja als seus últims dies, així que encara tenim l’oportunitat de disfrutar-lo durant un parell de setmanes més.

Glamur i intriga

El programa per avui és d’etiqueta i haurien d’obligar a anar ben vestit, ja que començarà amb l’espectacle Songs Nina sang, en el qual el saxofonista Martí Serra ha fet uns retocs per adaptar les cançons de Nina Simone a un grup de joves músics i la veu de la trombonista Rita Payés. I després arribarà el glamur amb Audrey Hepburn en un dels seus títols més mítics, Esmorzar amb diamants (1961), el clàssic de Blake Edwards que compleix 60 anys. Explica la història de Holly Golightly, una jove novaiorquesa una mica excèntrica que esmorza mirant a l’aparador de la joieria Tiffany i somia aconseguir la fama com a estrella de cine. Es mou amb facilitat entre l’alta societat i coneixerà el seu nou veí, un escriptor frustrat (George Peppard) que també espera tenir èxit algun dia. Una gran adaptació de la novel·la de Truman Capote amb la inoblidable banda sonora dr Henry Mancini i el seu memorable Moon River.

La sessió d’aquest dimecres s’iniciarà amb la música brasilera de Gafieira Miúda, una petita orquestra que adapta temes clàssics de samba combinats amb tocs més moderns per transportar-nos a l’univers dels salons de ball. La nit prosseguirà amb la divertida Puñales por la espalda (2019), una enginyosa pel·lícula d’intriga que combina la pregunta clàssica de les novel·les d’Agatha Christie (¿qui és l’assassí?) amb l’humor i molts girs inesperats. Un famós novel·lista apareix mort a la seva mansió i un detectiu és contractat per resoldre el cas, però resulta molt complex, ja que tots els sospitosos tenien motius per assassinar-lo. El film, dirigit per Rian Johnson (‘Looper’, Star Wars: Els últims Jedi) lluu un imponent repartiment amb noms com Daniel Craig, el Capità Amèrica Chris Evans, veterans com Jamie Lee Curtis, Don Johnson i Christopher Plummer, així com la hispanocubana Ana de Armas, que va ser candidata al Globus d’Or per la seva interpretació.

L’antiracisme i l’amor

La Inna Sound Foundation inundarà l’espai el divendres 30 amb el seu afroreggae. És una formació amb músics de diversos països americans i africans que entonen cançons de pau, harmonia i unitat amb una posada en escena amb molt ritme, energia i espectacle. Per seguir amb aquest viatge pel continent negre ens desplaçarem a Sud-àfrica per veure l’emocionant Invictus (2009), de Clint Eastwood, protagonitzada per Morgan Freeman i Matt Damon. Som als anys 90, l’apartheid ha acabat i, amb ell, la discriminació a la gent negra. El líder Nelson Mandela ha sigut alliberat i és el nou president de la nació. És un home conciliador que pretén pacificar la situació fent que blancs i negres s’uneixin i oblidin els seus antics enfrontaments i, per a això, aprofita la celebració al seu país del Mundial de Rugbi de 1995 i intentar guanyar-lo perquè l’odi racial disminueixi.

El concert del dia 2 d’agost tindrà com a protagonista el Ramiro Pinheiro Quintet, liderat per aquest guitarrista de jazz amb arrels brasileres, i comptarà també amb la presència de l’esmentada trombonista i cantant Rita Payés. La pel·lícula que es projectarà després serà un altre clàssic modern, ¡Olvídate de mí! (2004), una de les històries d’amor més originals i surrealistes mai filmades, obra de l’inimitable guionista Charlie Kaufman i dirigida per Michel Gondry. Jim Carrey interpreta un home que descobreix que, després d’una discussió, la seva parella (Kate Winslet) s’ha sotmès a una innovadora operació per oblidar tots els seus records en comú. Per això decideix acudir al mateix doctor perquè faci el mateix amb ell, però, en ple procés, es penedeix i intenta aturar-lo. Un film sorprenent que trenca esquemes.

Un clàssic literari i la sorpresa

Notícies relacionades

El dimecres 4 s’iniciarà amb el blues i el rockabilly de Flat Pack, una banda rockera barcelonina que reivindica el poder de la guitarra nord-americana i ens farà viatjar amb la seva música des dels Apalatxes fins a Memphis amb energia i espontaneïtat. I a la pantalla podrem veure un altre títol recent, l’última versió de Mujercitas (2019), firmada per l’actriu Greta Gerwig. És l’adaptació del clàssic literari de Louisa May Alcott amb la seva actriu fetitxe, Saoirse Ronan (‘Expiació’), Emma Watson (‘Harry Potter’) i Florence Pugh (‘Lady Macbeth’) i dues secundàries de luxe com Laura Dern i Meryl Streep. Durant la guerra de Secessió, les quatre germanes d’una família intenten seguir endavant amb la seva vida i totes elles tenen inquietuds artístiques: la literatura, el dibuix i el piano. El film narra les seves aventures amoroses combinant el present amb el passat. És una versió molt acadèmica a la qual no es poden posar peròs, sembla britànica, tot és elegant i perfecte: els decorats, el vestuari, la interpretació i la deliciosa banda sonora d’Alexander Desplat. Les seves principals aportacions són jugar amb salts temporals, incorporar fragments d’altres novel·les de l’autora i un toc una mica més feminista.

Per acabar, el dia 6 hi haurà a l’escenari la brasilera Mirla Riomar amb el seu quartet al costat de la guitarra de Marcel Vallès, el baix de Tony Cruz i la bateria d’Alan Sousa. La banda ens portarà al Brasil a través de la riquesa dels seus múltiples ritmes. Sobretot se centraran en les notes del nord-est del país, on hi ha una cultura basada en les tradicions africanes i indígenes. El seu repertori inclou composicions pròpies i versions de grans artistes de samba i bossa nova. Com ja és costum, l’última pel·lícula és sorpresa, tot i que van donant pistes a través de les seves xarxes socials. La primera que han ofert ha fet que més d’un ja cregui que sap el títol: «La pel·lícula està relacionada amb Iggy Pop i la seva cançó Lust for life». La segona pista sortirà demà i, pel que hem pogut esbrinar, té relació amb un capítol concret de Los Simpson que revelaran en les pròximes hores. Sigui com sigui, segur que és un bon final de festa per a les últimes hores d’aquest cicle que ens alegra les caloroses nits estiuenques.

Sala Montjuïc. Cinema a la Fresca

¿On?  Castell de Montjuïc (carretera de Montjuïc, 66).

¿Quan?  en diverses dates, a partir de les 20 hores. Fins al 6 d’agost.

Preu:  de 7.50 a 10.50 euros.

Més informació:  Sala Montjuïc.