On Catalunya

Santuaris condicionats

10 plans per combatre l’onada de calor a Barcelona

¿Aneu per la vida amb més taques de suor que Camacho? Aquí teniu una desena de propostes antixafogor per temperar la calor sahrauí

10 plans per combatre l’onada de calor a Barcelona
6
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Kleenex al dessuador, camisa oberta fins al melic, peus en estat plasmàtic a punt de convertir l’hidrogen en heli... La calor barcelonina no és per als aficionats. Quan la canícula ensenya la poteta, Barcelona se sua i es pateix fins al que no està escrit. Però no tot està perdut. En aquesta jungla de formigó, ciment i patinets fora de control hi ha espais on us podeu refrescar de moltes maneres: un llac urbà, una piscina municipal amb vistes, una orxateria o santuaris de l’aire condicionat. Si la humitat i la xafogor us estan fonent el seny com un ‘Colajet’ a Arizona, aquestes propostes aconseguiran donar un respir al vostre organisme i, de passada, esborrar les faves de suor que teniu a la camisa i que rivalitzen amb les de José Antonio Camacho en el Mundial de Corea. Un alenada d’aire fresc... mai més ben dit.  

A la falda del Tibidabo  

Codi font.

Fonts interactives +Tibidado. Amb aquests simples factors tindràs els petits de la casa totalment sotmesos a la teva voluntat. Les atraccions del Tibidabo sempre són una bona opció per cremar energia infantil, però si hi afegiu una zona de fonts interactives, amb efectes de llum i so, i abundants raigs de refrescant H2O, la combinació és guanyadora. I si vas just de diners, calma: l’entrada a aquest espai és gratuïta, no és necessari comprar l’entrada del parc.   


‘Pool fiction’

Piscina amb vista

Poseu-vos el mallot groc, com si fóssiu el millor escalador del Tour, i pugeu fins a Montjuïc. Sua, alena, pateix, perquè al final del camí hi ha premi i és dels grossos. En alçada, al costat del Telefèric, us esperen les Piscines Municipals de Montjuïc (avinguda de Miramar, 31), les meves preferides per diversos factors: a primera hora no hi ha gaire gent, la piscina és immensa, podeu anar amb les criatures, Kylie Minogue la va fer servir d’escenari per al videoclip de ‘Slow’, s’hi van oficiar els salts de les Olimpíades del 92 i, tatxan, la piscina compta amb un mirador privilegiat amb panoràmiques de Barcelona que enamoren. Sortiu de l’aigua i us eixugueu amb la ciutat als peus: per 7 euros, us sentireu milionaris.


Desaire condicionat  

Fred de viure

La canícula s’està posant forta, però per xulos vosaltres. Si fa calor, combateu-la amb el raig d’aire condicionat més gèlid de l’urbs, màquines de guerra freda que escupen aiguaneu i us deixen la campaneta com una panna de glaç. El bus interurbà és una bona opció. Al 6, per exemple, podríeu tenir un cadàver tres mesos sense notar el menor deteriorament. La línia 4 del metro també és famosa pels seus corrents glacials. Pel que fa a comerços, s’emporta la palma el BonÀrea, segons molts dels meus enquestats, garantia de fred polar sempre. El Phenomena (Sant Antoni Maria Claret, 168) és un cine apreciat pels amants del setè art... i dels climes antàrtics. I si no esteu per innovar, sempre tindreu els comerços de roba del carrer Pelai i l’avinguda del Portal de l’Àngel, rivalitzant per veure qui aconsegueix més hipotèrmies, a més de l’etern El Corte Inglés, amb un sistema de refrigeració que continua sent un dels més fiables de Barcelona.


Ruta de l’orxata 

El poder de la xufla.

Si no beveu alcohol, o senzillament no us ve de gust prendre un gintònic al migdia, com fa Liam Gallagher, sempre podeu recórrer a la poció valenciana que tot ho cura. No hi ha millor remei per temperar la calor sahrauí que afecta Barcelona que l’orxata. Obligatori visitar El Tío Che (rambla del Poblenou, 44), possiblement l’orxateria amb més solera de la ciutat (la seva orxata amb granissat de llimona és antològica). La Valenciana (Aribau, 16) també és una delícia i no dona treva: ho fa tot bé. Si sou a Sant Antoni, Sirvent (Parlament, 56) us espera amb el pes de la tradició i, de vegades, alguna cua. I si heu anat a comprar al centre, Planells i Donat (Portal l’Àngel, 27) us congelarà la gola a cop de xufla.


La tempesta de gel 

Congelat a la platja

Un bar de gel a la platja. No és un acudit de Miguel Noguera, és real, es diu Icebarcelona (Ramon Trias Fargas, 2) i és una institució de les copes a la costa barcelonina. El reclam d’aquest espai és el seu bar congelat, un bar recentment restaurat que està construït amb blocs de gel. Fa tant fred que cal entrar amb un anorac i uns guants que us proporciona el local. Tot està fet de gel i el xut de fred, diuen, comença a fer efecte en l’esquimal als 45 minuts. Per 16 euros us congelaràs de gust. Si sou fredolics, a l’exterior tenen una terrassa a temperatura ambient, perquè noteu en tota la seva calorosa grandesa l’alè del litoral barceloní.


Hamaca, paella i clor 

Copes en remull

Si no sabeu què fer amb la paga doble i per culpa d’aquesta endimoniada calor us surt llard fins i tot a l’engonal, us podeu donar el caprici de Purobeach, el ‘beach club’ de moda a Barcelona. És un elegant espai a l’aire lliure, a l’Hotel Hilton Diagonal Mar (passeig del Taulat, 262-264), al que pot accedir tothom, prèvia reserva d’hamaca a partir de 60 euros. Aquest club-restaurant-piscina al costat del mar compta amb ‘dj’ els caps de setmana, ofereix menjar de qualitat (podeu endrapar a l’hamaca) i té una piscina molt llaminera de la qual sortireu més arrugat que un shar-pei. Si hi aneu amb amics, podeu reservar un llit libanès, menjar una paella XXL i sentir-vos jugador de futbol per un dia.  


¡Aquí és el Jooohnny! 

Mètode Torrance.

Els ‘escape rooms’ són sempre benvinguts a l’estiu. La majoria solen cuidar molta la qüestió de l’aire condicionat perquè els clients no es cremin mentre resolen misteris. L’Hotel Overlook de Maximum Scape (Bruc, 9) està inspirat en l’escenari del film ‘El resplandor’. Amb les seves alfombres geomètriques i destrals, ofereix un relat de terror i supervivència, amb el més cru hivern castigant a l’exterior. Qui sap, si hi poseu imaginació, amb una mica de sort acabeu com Jack Nicholson en l’escena final del laberint nevat: igualet que les sardines de La Sirena.  


Ecos de frescor 

Pau i H2O

Quins temps quan els nens es podien remullar els peus a la piscina urbana que amaga el Jardí de la Torre de les Aigües (Roger de Llúria, 56). La platja de l’Eixample, li deien. Ara està prohibit banyar-s’hi, però el lloc, acolorit pels reflexos de la llum a l’aigua, continua conservant els ecos de frescor d’abans. L’ajuntament està buscant nous emplaçaments per fer una nova zona de banys interurbana. 


Goles gelades  

Còctels contra la calor

Còctels que refresquen la gola i la imaginació. Còctels que us refreden la mala llet amb inventiva i ganes de jugar. Còctels per refrescar goles com els de Somnia (Montserrat, 13 bis), una cocteleria-espectacle amb alguns dels glops més bojos i antàrtics de Barcelona. Un és el Solero, un còctel servit en un recipient amb la forma del cèlebre gelat de Frigo. D’altra banda, a la cocteleria Paradiso us podreu embriagar amb el Gelato Paradiso (Rere Palau, 4), un còctel amb cucurutxo que sembla un somni d’estiu.   


El llac de BCN 

Notícies relacionades

Esquitxant a la Creueta

Un llac a Barcelona. Sona bé, ¿no? En aquesta ciutat tot és possible. I caram si tenim llac. És al parc de la Creueta del Coll (passeig de la Mare de Déu del Coll, 77) i és una de les àrees de refresc més importants de Barcelona. Per menys de 3 euros per cap, podreu entrar en aquest equipament amb una piscina gegant envoltada de verd i espai de sobra perquè les cabretes corrin i et deixin escoltar el teu podcast preferit.