On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Sant Joan als barris... i a casa

Els districtes acullen concerts, discjòqueis i diables

Sant Joan als barris... i a casa

PEP HERRERO

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

La ciutat de Barcelona es prepara per celebrar una de les festes més màgiques de l’any ja que aquesta nit té lloc la clàssica Revetlla de Sant Joan. L’any passat va resultar una mica descafeïnada, s’ha de reconèixer, però aquest 23 de juny serà una mica millor. L’Ajuntament organitza els seus clàssics actes (als quals es podrà assistir mitjançant reserva prèvia), però els barris també participen amb revetlles més populars i, fins i tot, hi ha una formidable opció per celebrar-ho a casa. Petards, coca de llardons i, sobretot, molta alegria per a una de les nostres dates més assenyalades.

En l’àmbit municipal, no hi ha grans novetats i, veient el viscut, tampoc és una mala notícia. L’acte s’iniciarà en el consistori a les 17.00 hores i podrà ser seguit en directe mitjançant el Facebook de Cultura Popular. Després de l’arribada dels convidats, la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona oferirà un concert i, una hora més tard, la Flama del Canigó arribarà a la plaça del Rei mentre aquesta formació interpreta Muntanyes del Canigó en companyia dels Gegants, l’Àliga i els Capgrossos de la ciutat. A les 18.15 hores s’encendrà el peveter entre balls i es llegirà el missatge de la Flama, escrit per Daniela Grau. A continuació, es repartirà la flama perquè encengui les fogueres que es reparteixen per la ciutat per acabar entonant el Cant del Segadors cap a les 7 de la tarda.

Del Raval a l’Eixample

Però, més enllà dels actes institucionals, anem als barris que és on l’animació resulta encara més espontània. Al Raval, la festa estarà situada a la plaça Terenci Moix a partir de les 20.00 hores i, a més de la indispensable encesa de fogueres podrem escoltar un recital d’havaneres a càrrec del grup Mar Brava (reserva prèvia imprescindible trucant al 93.442.46.68 o enviant un ‘email’ a aipcc@yahoo.es). Les Corts rebrà la Flama del Canigó a les 19.30 hores a la plaça Comas, però la Nit del Foc tindrà lloc en la confluència d’Europa amb Gandesa i comptarà amb l’animació a càrrec de la Portàtil FM, a les 23.00 hores. També és imprescindible la reserva prèvia a entrapolis.com.

L’Eixample és un dels districtes més actius i oferirà diverses alternatives, moltes amb complement musical. Hi haurà fogueres en l’encreuament entre Provença i Rocafort i a l’avinguda Mistral entre Entença i Floridablanca. A Consell de Cent entre Viladomat i Comte Borrell també hi haurà altres activitats com un bingo musical (19.00 h), un concert amb La Furla del Poblenou (21.00 h), la foguera s’encendrà a les 22.00 hores i el final de festa el posaran els DJ Verbenerus, Pitiflú, Bratz i Puturru Delux. Les actuacions musicals i els DJ també animaran la festa a Sardenya amb Consell de Cent. L’Associació de Veïns de Sant Antoni es donarà cita a Viladomat amb Floridablanca en una festa amb les actuacions musicals de Mestral Rock i Prizesband.

Notícies relacionades

Els diables són un altre element important d’aquesta nit i els trobarem a Sants-Montjuïc a la zona entre el passeig de la Zona Franca i Foneria a partir de les 19.30 hores. Es tracta dels Diables de Port, que acompanyaran l’arribada de la Flama del Canigó. A Sarrià-Sant Gervasi trobarem els Diables Infantils de Sarrià a la Casa Orlandai (Jaume Piquet, 23), on també se celebra un sopar, l’arribada de la Flama, un cercavila i s’encendrà la foguera a la Porta de Sarrià (22.30 hores). Finalment, a Horta, l’activitat estarà centrada a la plaça d’Eivissa a partir de les 19.30 hores i estarà acompanyada per l’actuació de les famílies tabaleres de l’escola Arc Iris.

Un clàssic teatral per a aquesta nit

Però encara hi ha una última opció per als que desitgin celebrar-la a casa i en la intimitat, repassar l’obra teatral més popular respecte a això. Parlem, lògicament, de la Nit de Sant Joan que va crear Dagoll Dagom, que es va estrenar ara justament fa 40 anys, el 1981. Era un conte escrit per Miquel Obiols amb música i cançons de Jaume Sisa excepte Nit de Sant Joan, de Joan Lluís Bozzo. Una comèdia en to de revista amb la coca, el cava, els Macaris, la música ie-ie, els follets màgics i els marcians en una nit inoblidable durant el solstici estiuenc. Pot veure’s a TV3 en el seu servei a la carta. Altres maneres de celebrar la nit més llarga de l’any.

Sant Joan 2021

¿On?  en diversos llocs de Barcelona.

¿Quan?  al llarg del dia i ahir a la nit.

Preu:  actes gratuïts.

Més informació:  Ajuntament de Barcelona.