On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Concerts màgics entre obres d’art

El MEAM ofereix blues cada divendres i clàssica els dissabtes

Concerts màgics entre obres d’art
4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Un dels centres més interessants de Barcelona és el MEAM (Museu Europeu d’Art Modern), el primer al país A dedicar-se a l’art figuratiu contemporani, i està instal·lat en un edifici històric que val la pena conèixer, el palau Gomis. Ofereix interessants exposicions, com l’actual Women Painting, que reuneix 80 obres femenines, però també una sèrie d’actes culturals, com visites comentades o tallers, i entre els quals destaquen els concerts dels divendres, dedicats al blues, i els dels dissabtes, centrats en la música clàssica, que se celebren a les 18 hores a la sala noble, envoltats d’obres d’art. Descobrim les propostes que tenen preparades per a les pròximes setmanes.

Del blues més clàssic al més modern

El primer cicle presenta avui Tastets de Blues, el duo format pel guitarrista Leo Carreras i Txus Blues, que toca l’harmònica, la guitarra acústica i l’ukelele. El seu espectacle, didàctic i audiovisual, combina la poesia amb els temes més emblemàtics del gènere i ens explica el que han significat en la història de la música. El divendres 28 arribarà el Miquel Roldán Swingtet Trio, una formació barcelonina liderada per aquest cantant i percussionista amb el saxofonista Jordi Blanch i el pianista Octavi Bañuls. Junts interpreten estàndards de la música nord-americana. Roldán és tot un crooner, a l’estil de Frank Sinatra o Michael Bublé, i repassen grans èxits com Fly me to the moon, Cheek to cheek o Night and day, entre molts d’altres.

El mes de juny s’iniciarà amb l’actuació de la cantant Jodie Cash (dia 4), que estarà acompanyada pel guitarrista Toni Espelta i el pianista Toni del Amo. El seu repertori inclou temes de blues, soul i country, amb una veu dolça molt rica en registres i unes adaptacions molt personals i íntimes dels clàssics. La seguirà tota una llegenda del jazz, el pianista Lluis Coloma (dia 11), un artista que crea una atmosfera màgica en els seus concerts i converteix cada actuació en una experiència única. És un mestre de la improvisació i un virtuós que s’ha convertit en un dels màxims exponents del blues i el boogie woogie a Europa. El seu repertori combina diversos estils, entre els quals figuren la música de Nova Orleans, el rhythm & blues o el rock, en un espectacle intens, ple d’energia i entusiasme.

El dia 18 no hi ha concert, ja que tenen prevista una inauguració, però es reprèn el dia 25 amb el duo format per Joan Pau Cumellas (harmònica i veu) i Gabriel Mastronari (piano i veu). Aquesta parella interpreta temes de blues, boogie, swing o country, mostrant la sintonia que aconsegueix amb els seus respectius instruments. Sonaran cançons de Ray Charles, Bo Diddley, Slim Harpo i fins i tot bandes sonores de Henry Mancini. Melodies eternes amb el seu punt d’improvisació, inspiració i virtuosisme, amb la intenció d’establir un diàleg entre ells i compartir-lo amb el públic.

Dissabtes de música clàssica

Els dissabtes estan dedicats a la música clàssica i demà ens espera un concert molt original amb el duet format per la pianista Berta Brull i la soprano Anna Farrés. Aquesta parella se centra en el repertori operístic, amb alguna incursió en la sarsuela, i interpretaran temes d’amor i tragèdia de Mozart, Donizetti, Puccini i Verdi, entre d’altres. El dissabte 29 arribarà el clarinet d’Eduardo Javier, que estarà acompanyat pel piano d’Asami Pascual. Sota el títol de Retrobaments oferiran obres de Bela Kovács, Joseph Horovitz i Gabriel Pierné. Entrem al mes de juny amb el violí de Sara Rojo i la guitarra de Miguel Marín (dia 5) amb un concert dedicat al romanticisme i la música espanyola, en què sonaran obres de Tárrega, Paganini i Falla.

Els clàssics de la lírica arribaran diumenge dia 6 en una actuació especial del tenor Facundo Muñoz. El repertori estarà integrat per fragments d’I Lombardi, de Verdi; El huésped del sevillano, de Guerrero; l’Elisir d’amore, de Donizetti; La tabernera del puerto, de Sorozábal; la Carmen, de Bizet i fins i tot la cançó popular catalana Rosó, pel teu amor. Tornem als dissabtes el dia 12 de juny, dedicat al piano romàntic de la primera meitat del segle XIX. La intèrpret serà la pianista Ester Lecha, que oferirà obres de Schumann, Chopin i Beethoven. La seguirà Incanto (19 de juny), una selecció d’obres de Gounod, Bernstein, Serrano i Puccini interpretades per la soprano Ximena Agurto amb la pianista Marta Pujol.

Notícies relacionades

Entrem en la recta final amb una vetllada extraordinària diumenge 20, dedicada íntegrament a les cançons i l’òpera italiana, a càrrec de la soprano Romina Krieger i el pianista Ricardo Estrada, que inclourà temes napolitans, àries de cambra de Bellini, fragments d’òperes de Puccini o del compositor Francesco Paolo Tosti. Y, com a colofó, el dissabte 26, destinat a repassar la música nord-americana d’André Previn i Giancarlo Menotti amb la soprano Laura Coll i el pianista Alessio Coppola. Unes tardes molt melòdiques en un entorn de luxe.

Concerts al MEAM (Museu Europeu d’Art Modern)

¿On?  MEAM (Barra de Ferro, 5)

¿Quan?  els divendres (blues) i els dissabtes (clàssica).

Preu:  de 11 a 14 euros.

Més informació:  MEAM.