On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

La música i el ball prenen els terrats de l’Hospitalet

El cicle Terrats en Cultura acollirà recitals de cantautores, dansa i cabaret

La música i el ball prenen els terrats de l’Hospitalet
4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Una de les comptades cites culturals que va poder celebrar-se l’estiu passat malgrat totes les dificultats va ser l’original cita Terrats en Cultura. El seu propòsit és tan senzill com original, portar la cultura als terrats de les ciutats per acostar-la a la gent i, de passada, oferir uns espectacles íntims per a un grapat de persones que se senten privilegiades, ja que els dona la impressió que els artistes actuen només per a ells. I, des de l’altra perspectiva, els actors o músics, és també és molt especial, ja que poden mirar tot el públic als ulls i observar les seves reaccions, alhora que senten més que mai el seu escalf i recolzament. Aquest esdeveniment està organitzat pel grup Coincidències, que promou una cultura sostenible, generosa i conscient, i segueix tots els protocols necessaris per continuar demostrant que la cultura és segura.

Cantant a la maternitat

La ciutat de l’Hospitalet del Llobregat serà la primera a acollir el cicle d’aquest any des d’avui mateix, aprofitant la celebració de les festes de la Primavera i, a partir del juny, aterrarà a Barcelona. Tots aquests actes seran gratuïts, tot i que sempre és imprescindible la reserva prèvia. Per començar avui tindrem l’actuació a la Biblioteca de Bellvitge (19.30 hores) de la compositora, pianista i cantant de Sabadell Lu Rois. Va debutar el 2014 amb Camí del far i, tres anys més tard, va presentar Clarobscur. La seva música és molt personal, i hi contribueix amb la seva veu trencadissa, el seu piano còsmic i les seves cançons farcides de sensibilitat.

Tots aquests elements adquireixen encara més rellevància en el seu últim treball, Microcosmos, que tracta sobre la maternitat des de diferents angles. Un treball que celebra el sotrac que provoca l’arribada d’una nova vida, l’estrany sentiment d’enamorar-se a l’instant d’algú a qui encara no coneixies i descobrir com no suposa un fre per a l’art, sinó una oportunitat de canvi i de revolució. Una alegria que permet treure’s de sobre les pors, els buits i la soledat abocant-los en un cant ple d’amor.

Un projecte de dansa sobre la Guerra Civil

Per seguir, demà podem descobrir la dansa que ens proposa Roges, el projecte de la companyia Miquel Barcelona, amb Helena Gispert, Bea Vergés i els músics Carlos Martorell i Oriol Mula (Centre Cultural La Bòbila, divendres 23 d’abril, 19.30 hores). És un procés de creació dinàmic compartit que mira de buscar testimonis de la postguerra per generar un discurs artístic. Els cossos i el moviment seran el vehicle del relat històric. Gispert i Barcelona representen uns cossos embolcallats de misèria, silenci i bohèmia mentre que Martorell i Mula il·lustren l’espai sonor.

És un ‘work in progress’ que va incorporant progressivament nous elements en cada ocasió, sorgits de tallers, col·loquis o la recerca de testimonis, que són abocats, finalment, en una plasmació a través del cos i la dansa per posar en contacte una generació silenciada amb les noves generacions. La companyia estrenarà la peça la temporada vinent al Mercat de les Flors i ara mostra com va evolucionant el muntatge compartint càpsules de l’espectacle. Després de la representació, el coreògraf i els artistes faran un col·loqui amb el públic sobre les vivències i la memòria col·lectiva de l’Espanya de postguerra. Tota una experiència visceral i de proximitat que ens mostrarà la Guerra Civil Espanyola sense maniqueismes i que ens emocionarà.

Un cabaret farcit de sorpreses

Per a la següent cita haurem d’esperar fins al 9 de juliol, dia en què es presentarà el festiu Cabaret als Terrats, del coreògraf i artista multidisciplinari Roberto G. Alonso (Centre Cultural La Bòbila, 20.30 hores), tota una estrella del cabaret més experimental amb petites joies com el recent Laberint Striptease, presentat a l’Espai Brossa, o les seves nits canalles amb l’underground Cabaret 13.

Per a aquesta ocasió ha muntat un espectacle a mida que ens porta a dalt del terrat, on viurem una vetllada cabaretera molt singular i inoblidable. Un muntatge en què la principal nota serà la imaginació il·limitada del seu creador. El seu contingut és tot un misteri i únicament adverteix que hi haurà sensualitat, extravagància, erotisme, burlesc, elements canalles, transgressió, cant, provocació, dansa, transformisme, explosió, diversió i molt molt taló. Amb tots aquests ingredients segur que no ens avorrirem.

La veu d’una cantautora poètica

Notícies relacionades

Aquest cicle a l’Hospitalet acabarà al setembre, el dia 17, altre cop a la Biblioteca de Bellvitge amb Sandra Bautista (19.30 h), una de les cantautores emergents més destacades de l’actualitat. Té una veu càlida que t’atrapa immediatament i els seus músics acaben de donar-hi el toc final. Combina la música d’autor amb el swing, els ritmes llatins, el pop i una mica de bossa nova. La seva presència és ideal per a aquestes sessions, ja que els seus concerts tenen una atmosfera molt particular, són sempre íntims i estan impregnats de sensibilitat.

La seva música proposa un viatge carregat de poesia, amb melodies molt treballades, que van dels estils més tradicionals als més actuals, sempre mostrats amb bon gust i delicadesa. En el seu recital, l’artista presentarà en format de duo el seu últim treball, del qual ja ha avançat un dels primers temes, La nada es para renacer. I al juny arriba el cicle a Barcelona, amb noves i estimulants propostes. Estigueu atents... a les vostres terrasses.

terrat cartell

¿On?  Biblioteca de Bellvitge (plaça Cultura, 1) i CC La Bòbila (plaça de la Bòbila, 1). L’Hospitalet de Llobregat.

¿Quan?  fins al 17 de setembre.

Preu:  gratuït, imprescindible reserva prèvia.

Més informació:  Coincidències.