On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

La música i l’humor envaeixen el Coliseum

El teatre acull des d’avui concerts i monòlegs

La música i l’humor envaeixen el Coliseum
6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

La incertesa d’aquests últims mesos ha provocat que algunes sales hagin hagut de tancar les portes amb destí incerta, però d’altres han optat per canviar de línia i adaptar-se a la situació actual a l’espera de temps millors. Un dels locals més veterans i prestigiosos de la ciutat és el Teatre Coliseum, que està a punt de convertir-se en centenari (es va inaugurar el 1923) i que deixa momentàniament la seva línia de grans espectacles teatrals per oferir una programació composta bàsicament per concerts amb alguna incursió en l’humor. Repassem el que ens proposen en aquests pròxims mesos les Nits del Coliseum, moltes de les quals, organitzades amb el Primavera Sound.

Grups homenatge i concerts diaris

Per començar aquesta setmana inicien un minicicle dedicat a les bandes d’homenatge, que s’obre avui amb Sultans of Swing (20 h), un tribut als Dire Straits. La banda liderada per Miguel Talavera ja fa 20 anys que passeja les cançons de Mark Knopfler i companyia respectant els temes originals, als quals afegeixen la seva pròpia personalitat. I no només interpreten els clàssics com Romeo and Juliet, sinó també d’altres de menys populars, com Lady Writer. Demà dissabte, un altre bany de nostàlgia amb Héroes de la Antártida (17 h), que repassen els grans èxits de Mecano amb elegància i respecte. El millor d’aquest trio inoblidable, amb una posada en escena molt cuidada i un so actual que respecta l’essència del grup. Diumenge tancarà aquest bloc Obscure (18 h), que interpreta el repertori de The Cure. Intenten ser fidels a cada un dels temes oferint una experiència sonora, estètica, visual i musical que reprodueixi els concerts de Robert Smith i els seus companys amb la intenció de fer-nos sentir que els tenim davant.

A partir del dia 24 tindrem un concert diari, tots a les 20 hores, així que no ens deixaran descansar. Aquell dissabte serà el retrobament amb Grupo de Expertos Solynieve, el grup de culte de rock andalús que torna a la càrrega després d’una absència de cinc anys per recordar-nos Alegato meridional i El eje de la Tierra, amb el seu imprescindible La nueva reconquista de Graná. El dia 25 i el 27 arribarà l’humor amb Deforme semanal, l’adaptació teatral del xou radiofònic quinzenal en podcast d’Isa Calderón i Lucía Lijtmaer. Les escriptores ofereixen la seva visió desenfadada de la política i la cultura contemporània des d’un punt de vista feminista i combatiu. Matxirul·los, abstenir-se’n. Enmig de les dues funcions actuarà el dia 26 José González, un cantautor suec d’origen argentí que acaba d’estrenar la seva primera cançó en castellà, El invento. Ens descobrirà el seu folk íntim i fràgil, que ha servit de banda sonora a sèries com One tree hill, Bones o la pel·lícula La vida secreta de Walter Mitty.

Rock andalús i gallec

El dimecres 28 arribarà el combo sevillà Califato 3/4, que combina l’electrònica amb les tradicions populars creant un folklore propi amb tant respecte com irreverència. La seva música té aires de Triana, de Pata Negra, de María Jiménez, de Camarón i fins i tot de Pink Floyd, i repassaran el seu últim disc, acabat de ser editat, La contraçeña. Derbi Motoretas’s Burrito Kachimba seran els protagonistes del dijous 29. És un altre grup de Sevilla que ha arribat a un gran èxit en molt poc temps. El seu secret consisteix a fusionar el rock andalús dels 70 amb la psicodèlia i un punt macarra en el que anomenen la quinquidèlia. Estan a punt de publicar el seu segon treball, Hilo Negro, del qual ja han llançat un primer single, Gitana. I, per acabar el mes, el divendres 30, Triángulo de Amor Bizarro, un grup gallec de rock independent, contestatari i reivindicatiu. El seu últim disc portava el mateix nom que la banda però escrit al revés, de cap per avall, i amb aquest s’endinsen al terreny del pop contemporani esquitxat d’electrònica, però també d’emoció.

Reunió d’estrelles i Pablo López

El mes de maig començarà amb magnificència amb Los Hermanos Cubero (dia 1), el duo de l’Alcarria que ha tornat a la càrrega amb dos discos, Errantes Telúricos i Proyecto Toribio en què celebren les arrels i el folklore i que han gravat amb un grup de col·legues. Alguns seran presents en aquest concert especial, ni més ni menys que Amaia, Christina Rosenvinge, Grupo de Expertos Solynieve, Hendrik Röver, Josele Santiago o Rodrigo Cuevas. Una nit per no perdre-se-la. I el dia 2 serà el torn de Mujeres, un grup ‘underground’ format curiosament per tres homes: Yago, Pol i Arnau. El seu fort és el rock de garatge i el pop, que han abocat en el seu últim treball, Siento muerte, que defineixen com «deu cops d’afecte». Del dia 3 al 9, l’escenari estarà ocupat per Pablo López, amb set concerts del seu Mayday & Stay Tour. El malagueny presenta Unikornio: Once millones de versos después de ti, el seu quart disc, que defineix com un grup de cançons perfectament independents però que formen un tot. I és que està concebut com una pel·lícula en dues parts: Mayday (el codi d’emergència) i Stay (em quedo). És el seu treball més ambiciós i ha col·laborat amb la London Metropolitan Orchestra per a aquestes deu cançons, entre les quals destaca La niña de la linterna, on brilla al piano.

Últimes actuacions i humor al juny

La recta final comptarà amb Los Planetas i El Niño de Elche (dia 13 de maig), amb el seu nou projecte, Fuerza nueva, una aliança de combat que mira al passat amb ira i ironia per enfocar el futur amb esperança. Una unió insòlita entre els que van ser els patriarques de l’indie i el renovador del flamenc. Inconformisme i transgressió en un concert original i sorprenent. La cantautora madrilenya Travis Birds presentarà el dia 16 el seu nou disc, La costa de los mosquitos. Està compost per 11 temes que van des del rock fins al pop passant pel folklore llatinoamericà i sempre arrelats en la natura, combinant sons tradicionals amb d’altres de més moderns.

Notícies relacionades

El dia 22 arribarà Juancho Marqués, que repassarà els seus millors temes i els seus èxits, com Nos vamos a comer el mundo, Belfast o Química. En les seves cançons explora constantment nous estils de l’electrònica al pop o el hip-hop. I, per acabar, res millor que un somriure amb els Stay Homas, que estaran del 28 al 30 de maig al Coliseum, però no seran tres concerts, sinó sis, ja que actuaran cada un d’aquests dies a les 18 i a les 21 hores. Aquest trio, que es va fer famós durant el confinament, està en ple tour per donar a conèixer el seu primer disc, Aigua. Segur que no estaran ‘alona’. I ja al juny, tornarà a l’escenari Carlos Latre amb el seu One man show i el dia 7, l’esperadíssima i diverses vegades ajornada actuació del ‘monty python’ John Cleese amb el seu sarcàstic Last time to see me before I die. Que mai ens falti ni la música, ni l’humor ni les sales històriques.

‘Nits del Coliseum’

¿On?  Teatre Coliseum (Gran Via de les Corts Catalanes, 595).

¿Quan?  fins a finals de juny.

Preu:  depèn de l’espectacle.

Més informació:  Teatre Coliseum.