On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Set concerts femenins reivindicatius

Luz de Gas reobre amb aquests recitals contra la violència masclista

Set concerts femenins reivindicatius
3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Avui se celebra el Dia Internacional de la Dona i, entre tots els actes que el commemoren, n’hi ha un de molt especial. Es titula Som Aquí i consisteix en una sèrie de set concerts de primeres figures femenines que tindran lloc des d’avui i fins al 25 de març per sensibilitzar sobre les conseqüències de la pandèmia en la situació de les víctimes de la violència masclista. Un altre al·licient és que suposarà la reobertura puntual de Luz de Gas, el popular local barceloní que fa un any que és tancat. Les entrades oscil·len entre els 10 i els 24 euros i tindran lloc en diverses dates, però sempre a les 20 hores. Preparem-nos, perquè ens esperen emocions fortes.

Experiència i joventut

Per començar aquesta nit, tota una llegenda, Maria del Mar Bonet, acompanyada pel director musical, pianista i acordionista Dani Espasa, amb qui col·labora des de fa 20 anys. L’artista aprofitarà el títol d’un poema d’Edith Sodergran, Nosaltres les dones, que va musicar als anys 70 per al seu disc Alenar per presentar un espectacle pensat especialment per a aquest dia. En el mateix interpretarà temes d’algunes poetesses i autores a les quals ha recorregut en la seva extensa discografia, cançons de totes les èpoques revisades en present.

Sara Roy (11 de març) va començar a ser coneguda com una integrant del grup Macedònia quan tenia 12 anys i també va participar en el concurs Factor X amb el grup Noah. Després de passar per sales i festivals catalans ha acabat el seu primer single, Som, que ha autoproduït. En el seu concert repassarà els seus temes en format acústic junt amb el músic i productor Jordi Pinyol.

Boleros i música balcànica

La increïble veu de Mayte Martín sonarà el 12 de març junt amb una formació de luxe. El repertori estarà format per boleros clàssics i balades, temes llatins versionats amb elegància i exquisitat, aquelles cançons que tots coneixem i podem fins i tot taral·lejar. L’artista aconsegueix també crear una posada en escena íntima, amb una atmosfera acollidora i un tractament modern, lliure de tòpics i referències, d’unes lletres inoblidables que poden atraure tant aquells que les van ballar de joves com a les noves generacions.

La següent cita és amb una formació femenina, la Balkan Paradise Orchestra (dia 18), que interpreta ritmes balcànics en la línia de Goran Bregovic, el compositor habitual de les pel·lícules d’Emir Kusturica però també et poden sortir amb el Misirlou de Pulp Fiction. Es tracta d’un grup integrat únicament per dones, ¡ni més ni menys que 11!, que utilitzen, bàsicament instruments de vent (trompeta, clarinet, trompa, trombó i tubes), acompanyades per una potent percussió. Presentaran el seu nou espectacle, Odissea Tour, basat en el seu últim treball discogràfic, amb una posada en escena tan impactant com enèrgica i festiva.

Una parella i una tornada

Elena Gadel i Marta Robles (dia 20) s’han unit per crear Les dones de la meva vida, que pretén rendir homenatge a les dones que han il·luminat el seu camí. Veus i guitarra al servei d’unes cançons per recordar dones amb un discurs revolucionari que ens han commogut a través de l’art, petites joies que podrem disfrutar en una nit inoblidable que també elles esperen amb carinyo, ja que suposa la seva tornada al local que les ha vist créixer com a professionals.

Notícies relacionades

Aquest cicle també servirà per retrobar-nos amb Beth (dia 24), que torna als escenaris després de set anys de silenci discogràfic per presentar en primícia el seu nou àlbum, el cinquè de la seva trajectòria. És un treball sobre el qual ha mantingut un estricte silenci i únicament ha transcendit que estarà format per temes que ha cuinat a foc lent i que interpretarà en català, castellà i anglès. Després de les seves incursions teatrals, literàries i comercials (ha obert una botiga de roba per a nens), l’artista torna a la música, la que la va donar a conèixer.

Un tancament en clau feminista

Per acabar, el dia 25, arribarà Gemma Humet, una de les veus més lluminoses i personals del panorama català. Compromesa i versàtil, presentarà Màtria, el seu segon disc, compost per una desena de cançons en clau feminista amb un so renovat i modern en el qual incorpora la caixa de ritmes i els sintetitzadors per interpretar melodies poètiques amb aire mediterrani que acaricia amb la seva calidesa. Un formidable colofó a aquests set concerts per cridar al món que les dones continuen sent aquí i no pensen parar fins que se les valori com mereixen.

‘Som Aquí’

¿On?  Luz de Gas (Muntaner, 246).

¿Quan?  des d’avui i fins al 25 de març.

Preu:  de 10 a 24 euros.

Més informació:  Luz de Gas.