On Catalunya

QUÈ FER AVUI EN FAMÍLIA

La història del rock explicada als nens

L'Eixample Teatre repassa en 'Rock Family' l'evolució d'aquest gènere amb cantants i una banda en directe

p102964700 00 12 23imagen-fija042

p102964700 00 12 23imagen-fija042

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Un dels grans èxits de l’última temporada teatral ha sigut Como una canción de los 80, un simpàtic musical en forma de comèdia romàntica que repassa les cançons més famoses de les últimes dècades. En gairebé cada representació s’acaben les entrades i més d’un repeteix experiència. Una autèntica festa que s’ha convertit en tot un fenomen. Els nens també poden disfrutar de l’espectacle tot i que es queixen que hi ha massa paraulotes (lògic, no està pensat per a ells). Per això, els responsables de l’Eixample Teatre han decidit crear un espectacle a la seva mida que es pot veure tots els diumenges al migdia, Rock Family.

L’equip al complet d’aquest musical per a nens. / ALEX MAS

L’equip és el mateix, Albert Doz s’ha encarregat d’escriure’l i dirigir-lo, els actors són part de l’elenc de l’altre musical, Lluna Pindado i Iker Moreno i hi ha un altre element que també s’agraeix: la participació d’una formidable banda, MusicxBCN. Res de música pregravada, ¡visca la música en directe! Les diferències principals són que aquest muntatge és en català i que té una funció didàctica, no té una trama sinó que és un petit repàs de la història del rock.

La formidable banda de l’espectacle, MusicxBCN / ALEX MAS

El significat de rock & roll i les seves influències

L’escenari no té gaire secret, el grup al fons, uns llums de colors que van acompanyant les evolucions dels actors i unes boles de discoteca penjant. Ella amb un vestit vermell de tires negres i ell amb una americana brillant, surten cantant el Everybody needs somebody to love que van popularitzar els Blues Brothers. Per començar, ens expliquen d’on venen les paraules ‘rock’ i ‘roll’. La Lluna és més seriosa, com la professora de la classe, però l’Iker fàcilment fa riure el públic (i, de vegades, la seva companya). Alguns espectadors segueixen les seves bogeries per les xarxes socials i ja saben a què atenir-se.

Els actors repassen la història del rock a través de les dècades. / ALEX MAS

Per començar, ens il·lustren sobre les influències que van ajudar a conformar aquest gènere: la música africana (amb The lion sleeps tonight), el folk (amb Old McDonald had a farm, que ens deu sonar més familiar si recordem la versió en castellà, En la granja de Pepito), el gòspel (representat pel popular Oh Happy Day) i el jazz, per mitjà del Summertime que va compondre George Gershwin per a Porgy and Bess en una versió clàssica i una altra de més animada. Ja en aquest tram inicial ens adonem que no ens deixaran quedar-nos quiets a la butaca i que haurem d’acompanyar-los cantant, fent els sons dels animals, movent els braços o fent petar els dits.

Lluna Pindado demostra la seva capacitat interpretativa en les cançons. / ALEX MAS

Elvis, Beatles, Bob Marley i Michael Jackson

Ens expliquen els instruments que formen part d’una banda de rock, els avenços tècnics que van facilitar el seu naixement, l’auge dels tocadiscs, la fama dels cantants i les fans. Viatgem als anys 50 i l’Iker es posa unes ulleres negres per personificar Elvis Presley i junts canten i ballen el Jailhouse rock, ‘el rock de la presó’. De la dècada dels 60 destaquen els Beatles  i el seu imitadíssim look mentre interpreten Twist and shout, on farem els cors i ens faran moure el cap d’esquerra a dreta com si fóssim els ninots que es pengen al cotxe.

Iker Moreno es posa unes ulleres de sol per personificar Elvis. / ALEX MAS

Notícies relacionades

Als 70 viatjarem a Jamaica per conèixer els rastafaris (l’Iker amb una perruca amb rastes) i escoltar-los versionar el Three little birds de Bob Marley. La dècada dels 80 és la del pop-rock i els sintetitzadors, però sobretot de Michael Jackson i ens demostren, en quatre passos senzills, que no és tan difícil fer la coreografia de Thriller. És un dels moments estel·lars del muntatge en el qual val la pena girar-se per veure com es mou la resta de la platea. I són els millors anys de les discoteques, una bola gegant baixa del sostre i ens obsequien amb un medley de temes (directament extret de Como una canción de los 80) que van des del Bailando  d’Alaska i els Pegamoides al Girls just want to have fun de Cindy Lauper, passant per Another one bites the dust de Queen i el Like a prayer de Madonna.

Els espectadors participen en el ‘show’ des de la butaca. / ALEX MAS

El rock català i un ‘medley’ final

Dels 90 destaquen que el rock català també té el seu raconet amb una selecció de temes de Sopa de Cabra, Els Pets i Sau. Abans d’acomiadar-se, els actors ens regalen un altre pupurri de grans èxits com Walking on sunshine de Katrina & The Waves i el Despacito d’Enrique Iglesias. Per cert, sembla que han pres nota del comentari de les paraulotes i, quan canten Sufre mamón dels Hombres G, substitueixen l’última paraula per un «piiiip». Una hora que es fa curta en la qual hem après detalls sobre la música, hem ballat, cantat, rigut i viscut un divertit matí de rock... en família.

La companyia s’acomiada del públic entre aplaudiments. / ALEX MAS

‘Rock Family’

Lloc:  Eixample Teatre (Aragó, 140).

Horaris:  diumenges a les 12.30 hores. Durant les vacances de Nadal també es representarà altres dies entre setmana.

Preu:  9 euros.

Més informació:  www.eixampleteatre.cat