On Catalunya

FER ARRELS

Els faigs de la Grevolosa, a Sant Pere de Torelló

El bosc, típic d'ambients centreeuropeus, acull els arbres autòctons més alts de Catalunya

El més gran dels faigs del paratge de la Grevolosa.

El més gran dels faigs del paratge de la Grevolosa. / A. Madridejos

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Després d’aparcar i abandonar la carretera GIV-5273 a prop de Sant Andreu de la Vola, un sender molt agradable, apte per a tots els públics, porta al cap de 40 minuts a un impressionant bosc caducifoli que sembla tret d’un conte de fades centreeuropeu. Fresc, humit, ombrívol... i allunyat dels cotxes. Es tracta de la Grevolosa, una recòndita fageda de només 13 hectàrees que acull els arbres silvestres més alts de Catalunya, amb diversos gegants de 300 anys d’edat que superen els 35 metres.

El bosc, que creix en un terreny escarpat i elevat (1.037 metres sobre el nivell del mar), va ser adquirit per la Generalitat el 1994, fet que de segur va frenar la seva explotació comercial i l’ha acabat convertint en una destinació habitual d’excursions familiars. El faig més gran (foto), que fa 5,15 metres de perímetre de tronc a l’altura del pit i uns 41 metres d’altura, es troba en el pendent d’un barranc, oposat al sender principal, però s’hi pot accedir sense problemes. L’arbre –un dels tres de la Grevolosa catalogats com a monumentals– té el robust tronc cobert de líquens i molsa. Coses de l’edat.

Notícies relacionades

Tas aparcar y abandonar la carretera GIV-5273 cerca de Sant Andreu de la Vola, un sendero muy agradable, apto para todos los públicos, lleva al cabo de 40 minutos a un impresionante bosque caducifolio que parece surgido de un cuento de hadas centroeuropeo. Fresco, húmedo, sombrío... y alejado de los coches. Se trata de la Grevolosa, un recóndito hayedo de solo 13 hectáreas que acoge los árboles silvestres más altos de Catalunya, con varios gigantes de 300 años de edad que superan los 35 metros de altura.

Localitzador Google Maps d'arbres singulars Fer arrels-On Barcelona

Fagus sylvatica

Nom comú en català: faig Nom comú en castellà: haya Origen: Europa Antiguitat: 300 anys (els exemplars més vells) Lloc: Sant Pere de Torelló (Osona). El poble més proper és Sant Andreu de la Vola. Hi ha diverses rutes que porten a la Grevolosa, però les dues principals parteixen de la Collada de Bracons i de les rodalies del Molí de Bracons, sempre a la GIV-5273. Es triga en arribar 30-45 minuts a pas tranquil

Temes:

Fer arrels