On Catalunya

ESCAPADA AL NORD

La Cantàbria menys coneguda, en sis racons imprescindibles

Evitem els llocs més turístics de la comunitat del nord per descobrir llocs tant o més sorprenents i interessants

ermita

ermita

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

El lema ‘Cantàbria infinita’ pot sonar ambiciós però no va desencaminat. Hi ha mar, platja, muntanyes on practicar esquí nòrdic o escalada amb altures superiors als 2.000 metres, zona de Meseta, prats, boscos, rius, llacs, fred, pluja, sol, art paleolític, art contemporani, esglésies romàniques, edificis medievals... en 5.000 quilòmetres quadrats. Només La Rioja i les Balears són més petites. Visitem la comunitat fugint dels llocs més turístics per descobrir llocs tant o més sorprenents i interessants que estan a menys d’una hora i mitja d’avió de Barcelona (Vueling, per exemple té diversos vols directes).

1. Ermita rupestre de Santa María de Valverde

Anem al sud de la comunitat autònoma, menys cantàbrica per ser menys muntanyosa i verda, i per haver-hi més blat i cigonyes. Aquesta ermita és a Valderredible, lloc amb la concentració d’esglésies rupestres més gran d’Europa. Aquesta data almenys de l’any 978 i és la més gran, amb tres naus excavades a mà sobre la roca sorrenca. Enganxadet a l’ermita, un campanar romànic del segle XII i el centre d’interpretació d’esglésies rupestres, que explica la seva història amb plafons i un breu i intens recorregut audiovisual.


El Parc de la Naturalesa de Cabárceno

2. Cabárceno

Tan gran és aquest Parc de la Naturalesa, 700 hectàrees (70 camps de futbol), que fins i tot Tarzan s’hi desplaçaria amb cotxe per veure-hi els goril·les, els elefants, els rinoceronts, els ossos, els llops... Diversos animals del zoo de Barcelona se n’aniran a viure a aquest racó. Es necessita un dia sencer per recórrer-lo.


La cova de Covalanas

3. Covalanas

¿Has dit Altamira? ¡Covalanas! Aquestes coves són la Capella Sixtina de l’art rupestre, però difícilment podràs accedir-hi (per conservar les pintures, només hi entren cinc persones a la setmana per sorteig) i n’hauràs de visitar una rèplica. Covalanas no aclapara tant però també és patrimoni de la humanitat com la primera i, sobretot, és autèntica. Recorres 20.000 anys a 100 metres, el que mesura aquesta meravella del paleolític: cérvols, cavalls i toros pintats amb el polze amb òxid de ferro. Obres mestres explicades de manera amena. S’hi accedeix per un camí que s’amaga darrere d’un racó la paret de l’eco. Per fer unes rialles tontes, crida-hi: «¡Cinquè!»; la paret et respondrà: «¡¿Què?!».


El laberint de Villapresente

4. Villapresente

El laberint que està donant fama al poble va néixer fa dos anys, creat per un exjardiner municipal. És el més gran d’Espanya. Si entres a la web, veuràs que a l’apartat ‘Preguntes freqüents’ n’hi ha dues d’allò més inquietants: ‘¿què passa si m’atabalo?’ i ‘¿es permet fer volar drons sobre el laberint?’ Els veïns no coneixen ningú que hagi sortit a la primera de la instal·lació. Això és una ‘escape room’ i les altres coses són tonteries.


Vistes de la platja de Laredo i la badia de Santoña

5. Badia de Santoña

Notícies relacionades

Per calibrar la dimensió de la badia de Santoña (meca de les anxoves) s’ha de pujar pel centre de Laredo fins a la talaia per contemplar el casc antic, el port (Sergio Leone hi va rodar ‘El colós de Rodes’) i la llarguíssima platja. La badia compta amb l’aiguamoll més important d’Espanya, amb més de 120 espècies niant-hi camí de l’Àfrica. A prop, gairebé a la desembocadura de l’Asón, hi ha el pont giratori de ferro de Treto (1905), projectat per l’escola d’Eiffel. 


El castell d’Argüeso, nevat

6. Castell d’Argüeso

Cantàbria té dos castells (San Vicente de la Barquera i San Vicente de Argüeso). El segon, aixecat entre els segles XIII i XV, és a Hermandad de Campoo de Suso, a prop de Fontibre, on neix l’Ebre, i de Castella i Lleó. Acull exposicions, concerts, recreacions de la vida medieval, casaments... Els fans de ‘Joc de trons’ fliparan perquè sembla una localització del Nord. Podria ser el castell d’Invernàlia: els corbs que hi nien i la neu habitual durant els mesos més freds hi fan la resta. ¿On són els Stark?

L’espectacular Centre Botín, a Santander

Si visites Santander, has d’anar al Centre Botín, el moderníssim edifici aixecat per Renzo Piano (premi Pritzker) que acull art contemporani, un auditori i la cafeteria del xef ‘michelin’ Jesús Sánchez (El Nuevo Molino). Està recobert amb 270.000 peces de ceràmica i té l’ascensor més gran d’Europa (85 persones). Puja a l’últim pis i disfruta de les vistes.

Temes:

Viatges