On Catalunya

de botigues

Chandal, com una cova d'Alí Babà 'hipsteriana'

Aquest establiment del Born ven articles molt originals amb un toc 'retro', com càmeres Polaroid i cotxes de fusta

polaroids-chandal

polaroids-chandal / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Laia Zieger

Entrar a Chandal (Tantarantana, 16) és com ficar-se en una cova d’Alí Babà ‘hispteriana’ on tot és bonic i rabiosament ‘cool’. «Quan vam començar aquesta història, el nostre únic propòsit era crear una botiga amb coses que ens agradessin, originals i que no vèiem enlloc més», explica Isabel Marín, una de les tres sòcies de Chandal juntament amb la resta de la colla, Iván Moreno i Ángeles Ramos. 

L’aventura va començar fa 10 anys al Raval, en una botiga més petita. «Llavors teníem molta mercaderia ‘vintage’, quan encara no es portava tant». D’aquí el peculiar nom de Chandal: «Hi havia moltes coses dels 80, i ens semblava que la paraula ‘chandal’ evocava una cosa tan ‘retro’ com ‘cutre’. Va començar com una conya, i va funcionar. De fet, les nostres primeres targetes de visita les vam imprimir sobre una tela d’aquesta peça», recorda Isabel. 

Chandal

Carrer d’en Tantarantana, 16Telèfon: 93.318.38.19Horari: de dilluns a dissabte, d’11.00 a 14.00 i de 16.30 a 21.00 horeswww.chandal.tv

Fa ja vuit anys que es van instal·lar al local que ocupen ara, en una de les zones més boniques del Born. Es tracta d’un espai ampli, lluminós, d’aspecte a mig camí entre el quart rober i el saló d’una casa que mola. Aquí, qualsevol persona «de 0 a 99 anys» –com fa broma l’equip– trobarà alguna cosa que li agradi, siguin quins siguin els seus gustos. O tot. O tot. «El que més ens diverteix és quan un mateix client comença a comprar per als seus nens, per a la seva tia, per al seu pare... Realment tenim una selecció molt àmplia, i la gent que busca una cosa diferent ens té fitxats». La gamma de productes, que procedeix de tot el món, canvia i evoluciona. «De vegades hi ha més complements i d’altres, més papereria. Però no hi ha temporada perquè no seguim modes», diuen.

L’interior de Chandal. / JOAN CORTADELLAS

El primer preu comença en un euro, que és el que costen les postals, i el més car de Chandal és una càmera Polaroid de model més especial, amb un preu que gira al voltant dels 400 euros. En aquesta franja hi ha molta varietat: articles de papereria de la coneguda marca japonesa Penco, motxilles, mantes de disseny, llibres i revistes d’art, gerros de fabricació artesanal, objectes de decoració i de la llar, bijuteria, accessoris i complements de moda, una selecció de càmeres de fotos (són els ‘hits’ de la casa, ja que van ser els primers a Espanya en recuperar la venda d’aquesta marca, avui molt de moda) i també una important secció de joguines.

Zona de botiga de joguines

«Aquesta última incorporació és el millor senyal de la nostra evolució. La nostra selecció és molt personal i, per tant, els estocs han anat evolucionant alhora que nosaltres i els nostres interessos. Al tenir fills, vèiem que no trobàvem joguines que ens agradessin i que responguessin a la nostra filosofia. Llavors vam començar a buscar i va néixer la zona de botiga de joguines, que ha anat creixent», afirma. 

Cotxes de fusta de Candylab. / JOAN CORTADELLAS

Els articles per als petits sempre compleixen una funció creativa i lúdica, són tots de línia natural i el seu procés de fabricació respon a criteris de sostenibilitat i respecte de les comunitats on s’elaboren. Per exemple, tenen les nines Lottie, premiades per representar nens reals de tots els orígens, estils o particularitats morfològiques.

Notícies relacionades

En els lineals de les joguines també hi ha altres dels objectes més venuts de Chandal: els cotxes de fusta ‘retro’ de Candylab. «Són joguines però també hi ha molts adults que se’ls compren per a col·leccions, decoració o simplement per enamorament sobtat», diu la propietària. 

 Queda clar que, en tinguis 0 o 99 anys, sempre pots pescar alguna cosa a Chandal.

Temes:

Botigues