On Catalunya

DE LA A LA Z

Type Thursday Barcelona: bojos per la tipografia

Els fanàtics de les lletres es reuneixen un dijous al mes al centre universitari BAU. A Type Thursday Barcelona ets benvingut encara que només coneguis l'Helvetica, l'Arial o la Times New Roman. Però, sisplau, evita utilitzar la Comic Sans.

visitar

visitar

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Queralt

Type Thursday Barcelona és una reunió d’amants de les lletres o, com els agrada autodenominar-se, de les famílies supertipogràfiques. Hi ets benvingut encara que només coneguis l’Helvetica, l’Arial o la Times New Roman però, sisplau, evita utilitzar la Comic Sans. “Això és massa”, et diran, ja que es considera la font més odiada de tots els temps. Un dijous al mes, dissenyadors gràfics, dissenyadors tipogràfics i amants de les lletres en general es reuneixen al centre universitari BAU (Pujades, 118) per parlar, debatre i intercanviar opinions sobre la seva passió: la tipografia.

“Aquest és, sobretot, un esdeveniment social”, afirma Álvaro Franca, fundador i responsable de l’organització de Type Thursday Barcelona (www.typethursday.org/barcelona), al costat d’un equip de voluntaris tan fanàtics de les lletres com ell. Franca és brasiler, de Rio, té 27 anys i va arribar a Barcelona per especialitzar-se en tipografia. Durant la seva formació va conèixer altres amants d’aquest art, poc reconegut entre la resta dels mortals, i els va parlar sobre el Type Thursday, un projecte global que també se celebra a San Francisco, Londres i Florència, entre altres ciutats.

“En vaig conèixer el fundador, Thomas Jokin, a Nova York, on van tenir lloc les primeres reunions. Ell volia exportar el projecte a altres ciutats, així que em vaig dir: ‘¿Per què no fer-ho a Barcelona?’”, recorda. Elena Peralta, Angie Neira, Ramón Lozano i Laura Ligari formen la resta de l’equip que fa possible aquesta iniciativa, gràcies a la participació d’una desena de voluntaris més. “Sempre estem oberts a ampliar l’equip", puntualitza.

Amb la cervesa a la mà i crispetes per picar, cap a les 18.30 hores comencen a arribar els primers assistents. “És molt important mantenir el cost zero de l’esdeveniment", explica Peralta. “De fet, Barcelona és l’única ciutat on Type Thursday és gratuït", afegeix. La vetllada segueix amb el TypeCrit, on es revisen projectes en progrés, com logos, 'lettering' o propostes de tipografies, on el públic expressa les seves opinions. L’única condició per presentar-hi un treball és que tingui, com a mínim, una lletra. Després hi ha més temps per intercanviar impressions. La trobada acaba amb un Type Quiz, en què sortegen alguns premis. Les múltiples escoles de disseny, la proliferació d’estudis i la gran comunitat d’estudiants converteixen la ciutat en un lloc idoni per celebrar aquesta trobada, que reuneix entre 50 i 70 persones.

Exposició amb el millor del món

A més, a cada edició, un artista o un estudi de disseny té l’oportunitat d’exposar-hi algunes de les seves obres. En aquest cas, les formes sintètiques i coloristes de Hey Studio  criden l’atenció dels assistents. Verónica Fuerte va fundar, fa 12 anys, aquest estudi de disseny gràfic barceloní, que s’ha convertit en un referent del sector. Ha fet cartells per al CCCB, col·laboracions amb la Fundació Joan Miró i múltiples dissenys per a les publicacions ‘Wired’ i ‘The Wall Street Journal’. 

Notícies relacionades

La primera edició va tenir lloc el setembre de l’any passat. Mesos després, Type Thursday Barcelona s’ha convertit en una cita assenyalada per als amants del disseny. La pròxima reunió tindrà lloc el 27 de juny i comptarà amb la inauguració a Espanya de l’exposició itinerant de Type Directors Club, organització que selecciona el millor de la tipografia mundial.

Si decideixes assistir a la reunió, mai més et sentiràs indiferent davant d’una lletra. ¡Benvingut a la democratització de la tipografia!