On Catalunya

SOC A

Glasgow, la capital de la cervesa

A la ciutat escocesa, la birra triomfa més que la Coca-Cola, ja que es beuen més 'pintes' que refrescos de cola. Fins i tot la fàbrica de Tennent's és un atractiu turístic

mural

mural

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Escòcia és sinònim de whisky. Cert, innegable, indiscutible. ¿I Glasgow, la ciutat més gran del país britànic, també? Doncs sí, per pura lògica. Però el que s’hi beu a totes hores i a tot arreu és cervesa. De fet, si Edimburg és la capital del país britànic, Glasgow podria reivindicar sense problemes que és la capital de la birra. Hi ha tantes raons i tants exemples d’això com ‘pintes’ se serveixen als pubs. Milions.

Potser el més significatiu, ja que hem començat parlant de whisky i cervesa, sigui The Pot Still(Hope Street, 154), temple del destil·lat de malta que compta amb més de700 referències. Si demanes una cosa que no tenen és perquè, probablement, no existeix. La seva vitrina darrere la barra deixa bocabadat qualsevol, però també sorprèn que tingui fins aset tiradors de cervesa. Però no t’enganyis: aquesta quantitat és pròpia d’un local de Glasgow amb molt pocs sortidors. La mitjana ronda la quinzena. Bé, sorprèn els de fora perquè els nadius no poden viure sense cervesa. Mentre no para de ploure a l’exterior, ells beuen una ‘pinta’ rere una altra.

The Citizen, un dels pubs més 'cool' de la ciutat. / ferran imedio

No és qüestió de percepcions, de veure toooots els pubs plens a gairebé qualsevol hora, sinó de dades. El volum de negoci deTennent’s, la marca líder del país, supera de llarg el de Coca-Cola. La seva fàbrica, laWellpark Brewery(Duke Street, 161), és un dels atractius turístics de la ciutat: hi van cada any més de 30.000 persones, cosa que la converteix en la cerveseria quemés visites repa tot Gran Bretanya (després de la recent remodelació del seu 'visitor center’, esperen arribar a les 100.000 en poc temps).

Allà, els visitants poden recórrer Duke Street, un dels carrers del perímetre de la fàbrica, i admirar elsgairebé 200 metres de mursdecorats amb motius cervesers que han sigut pintats per grafiters de la ciutat (Glasgow sencera està plena de murals impressionants de tot tipus i condició); veure els imponents tancs de fermentació, maduració i filtrat que simulen ‘pintes’ de cervesa i que emmagatzemen1,75 milions de pintes(una pinta equival a poc més de mig litre); entrar a la planta de producció i prendre una birra al bar després d’acabar el recorregut, i fins i tot participar en cursos de cuina que acaben amb festes amb música, ball o humor en altres locals de la ciutat. Les visites es fan en castellà amb avís previ.

Uns clients, a Drygate Brewing Co. / FERRAN IMEDIO

The Left Bank, Old College Bar, The Citizen...

Però la manera més genuïna de disfrutar d’una ‘pinta’ i de la capitalitat cervesera de Glasgow és bevent-la alspubs (el sempre animat  West End és la millor zona per fer-ho). Aquí en teniu una breu selecció: el típic típic The Left Bank (Gibson Street, 35); l’entranyable Old College Bar (High Street, 219), el més antic de la ciutat; el supercèntric The Counting House (Saint Vincent Place, 2), amb més de 300 birres a elegir (entre les quals, l’espanyola San Miguel); el molt 'cool' The Citizen (Saint Vincent Place, 24), on serveixen Tennent’s fresca, sense pasteuritzar, acabada de sortir d’un tanc de coure...

Ambient d’Old College Bar, el pub més antic de Glasgow. / FERRAN IMEDIO

Notícies relacionades

També hi ha el sorprenent Waxy O'Connor’s (W George Street, 44), que simula una catedral de fusta, amb un òrgan inclòs; el diàfan Drygate Brewing Co (Drygate, 85), que fan un 'fish & chips’ que es pot acompanyar amb la cervesa que fan a la seva minifàbrica, a la vista dels clients; l’esportiu Reardon’s Snooker & Pool Central (Hope Street, 24), ideal per a aficionats al billar...

Continua plovent a Glasgow, la ciutat britànica amb més precipitacions. Continua plovent aLoch Katrine, el llac que proveeix tota la ciutat, també la fàbrica de Tennent’s, que amb aquesta aigua produeix nou milions de ‘pintes’ cada setmana. “Alguna cosa havíem de fer amb tanta pluja, ¿no creus?", somriu el guia a l’acabar la visita. Ho deixa anar al bar de la fàbrica, amb una cervesa a la mà, esclar. 

Temes:

Estic a