On Catalunya

de botigues

Flowers by Bornay, El Bulli de l'art floral

Flowers by Bornay, al barri de Sants, és un referent mundial que fins i tot ven al comprador anònim que decora les llars dels famosos

bornay

bornay / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Laia Zieger

"Flowers by Bornay és per a l’art floral el que Ferran Adrià va ser per a la cuina contemporània: revolucionaris", es pot llegir en el llibre-bíblia d’aquest gremi, 'Formidable florist'. Aquesta firma, que va començar la seva història fa tan sols una dècada a Vilassar de Mar (Maresme), tradicional terra de cultivadors i floristeries a l’engròs, ràpidament va destacar pel seu estil únic, inconfusible i molt original, fet que la va portar a convertir-se en un referent en l’art floral i a revestir i decorar amb les seves creacions actes de tot tipus i estançes privilegiades de clients anònims i de les ‘celebrities’ més grans del món.

Abans negoci de portes tancades, fa un parell d’anys que va obrir al públic de la millor manera i al millor lloc possibles: en l’increïble i històric espai en ple barri de Sants on abans s’ubicava el centre de jardineria L’Hivernacle. Era un lloc tan apreciat que, després el seu tancament l’any 2016, va congregar veïns i fanàtics del lloc, que van promoure una campanya per buscar una alternativa adequada per tornar a disfrutar del seu encant.

Flowers by Bornay

Melcior de Palau, 36Telèfon: 935.19.06.15Horari: de dilluns a divendres de 10 a 18 hores.Web: www.bornay.ws

La naturalesa fa bé les coses, mai millor dit, i Flowers by Bornay es va convertir en el nou llogater del que havia sigut una fàbrica de tintes dècades enrere. Un edifici d’arquitectura industrial de finals del segle XIX, d’uns 1.000 metres quadrats, amb sostres altíssims i vidrats, inundat de llum, amb parets d’obra vista i sòl de terra vermellosa, atapeït, com no, de plantes, creacions florals i fins i tot ¡un arbre tropical! plantat al centre del local. Així és l’edènic Flowers by Bornay.

"No enganyaré ningú. Ens sentim molt afortunats de poder treballar cada dia en aquestes condicions. Fins i tot avui, després de dos anys aquí, ens meravella aquest escenari i veure la gent flipant quan entra", confessa Joan Xapelli Bornay, amo de l’empresa.

EXPERIMENTACIÓ I INNOVACIÓ

Aquesta màgia tan especial, insospitada quan passem per davant del local, és el que sedueix nombrosos particulars i empreses que celebren actes especials en aquest oasi. Mentrestant, a la rebotiga, es continua treballant per crear arranjaments florals singulars que no tenen a veure res amb els estàndards canònics d’aquest art. Al contrari. Aquí tot és pura experimentació, innovació i transformació

Cactus de Flowers by Bornay. DANNY CAMINAL

Explica Bornay que, juntament amb el seu equip creatiu, no tenen límits: "No som jardiners. Som un taller de portes obertes i per això no tenim horaris comercials tradicionals. Simplement, al treballar entre setmana, donem accés a aquest local que val la pena veure i on es poden comprar plantes verdes, cactus i arranjaments florals". 

INSPIRATS EN LA CULTURA POPULAR

Notícies relacionades

Però el que els fa diferents és l’ús de qualsevol material per aconseguir composicions artístiques: plantes, flors, plàstic, escuma... "El nostre segell consisteix a tractar i transformar amb diferents tècniques els productes naturals. I, per a això, ens inspirem sempre en la cultura popular, perquè, al cap i a la fi, pot ser qualsevol cosa: una cançó, una pel·lícula, un còmic, un llibre, un plat, un personatge..."

Algunes d’aquestes tècniques es poden aprendre en els cursos que s’imparteixen al mateix local, siguin per a professionals que desitgin aprofundir els seus coneixements en la matèria o iniciats que, "per amor a l’art", com diu el Joan, vulguin descobrir aquest tipus de manualitat. El mètode Bornay, de fama internacional, també ha quedat recopilat al llibre 'Arte floral. Un taller contemporáneo', que acaba d’editar Gustavo Gili. 

Temes:

Botigues