On Catalunya

SOC A WASHINGTON

La Barcelona nord-americana

Dos restaurants inspirats en la ciutat comtal triomfen a la capital dels EUA

nquera39272206 onbarcelona restaurante de washington inspirado en barcelona170726200259

nquera39272206 onbarcelona restaurante de washington inspirado en barcelona170726200259 / MANNY VARGAS

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

A milers de quilòmetres de la bombolla del lloguer, la gentrificació i les onades de turistes arribats en creuer, Barcelona no ha perdut gens ni mica el seu poder de seducció. El nom de la ciutat i alguns dels seus emblemes han inspirat restaurants de moda a Washing­ton, on és possible prendre unes tapes a la Boqueria i sopar al Barcelona. Cap d’ells té darrere propietaris catalans, ni tan sols un asturià mig català com José Andrés, l’ambaixador oficiós de la cuina espanyola a la capital nord-americana. Però el nom serveix d’imant per a una cuina desacomplexada de textures mediterrà­nies. Per als nord-americans, Barcelona és un dels seus principals destins turístics, una ciutat que, segons la ràdio pública NPR, atrau pel seu «clima, les seves tapes i la seva vida bohèmia».

Sasa Mahr-Batuz va descobrir Espanya quan jugava a tennis en el circuit internacional. A Múrcia es va enamorar, va viatjar per la Península i es va acabar establint a Porto abans de tornar als Estats Units, on va unir forces amb el xef Andy Pforzheimer per obrir el Barcelona Wine & Restaurant. El primer va aparèixer a Connecticut i, des d’aleshores, ha donat peu a una franquícia amb presència a sis estats. El de Washington és al carrer 14 NW, un dels epicentres nocturns de la ciutat. Una terrassa amb mobles de fusta i una llar de foc dona la benvinguda a un local modern i gairebé sempre ple. Les tapes són l’element essen­cial de la seva cuina, governada pel xef dominicà Alex Ureña, que va fer pràctiques a El Bulli i al Martín Berasategui. 

Potser per això els plats tenen un aire de sofisticació, però en el fons aspiren a reproduir la tradició. Gambes amb allada, croquetes de pernil i manxec, espinacs saltats amb panses i pinyons, o fustes de formatges i embotits, des de fuet a llonganissa de Vic, formatge de Maó o Idia­zábal. També es pot apostar per la fideuà o la paella de marisc. El Barcelona presumeix de tenir la carta més extensa de vins espanyols i portuguesos dels EUA, i tots els seus cuiners passen una temporada a Barcelona abans de posar-se darrere dels fogons. 

Notícies relacionades

Boqueria no té aspecte de mercat ni una decoració que reprodueixi l’atmosfera de l’emblemàtic lloc de la Rambla, però els seus entrepans de botifarra, les coques, la sípia a la planxa o els xurros amb xocolata poden servir per aplacar l’enyorança. Boqueria es va estrenar a Nova York i des d’allà va fer el salt a Washington. Creat pel parisenc Yann de Rochefort, té el barceloní Marc Vidal com a xef executiu.

Barcelona Wine & Restaurant i Boqueria se sumen a la creixent oferta de restaurants espanyols a Washington, amb noms com ara Estadio, Jaleo, La Tasca o Taberna del Alabardero. 

Temes:

Estic a