On Catalunya

sóc a berlín

'Fast food' al lavabo

Situada en el que van ser els lavabos d’una estació de metro, l’hamburgueseria Burgermeister ha sabut vendre la seva singularitat per convertir-se en un dels locals de moda de la capital alemanya. El districte de Kreuzberg suma un motiu més per ser considerat el súmmum del que és ‘trendy’

El Burgermeister ha fet de la seva particular ubicació i del seu greixós menú les claus d’un èxit inesperat: llargues cues de berlinesos esperen per aconseguir taula.

El Burgermeister ha fet de la seva particular ubicació i del seu greixós menú les claus d’un èxit inesperat: llargues cues de berlinesos esperen per aconseguir taula.

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si alguna cosa caracteritza el districte de Kreuzberg és la seva multiculturalitat, els grafitis que il·lustren la seva marcada tradició reivindicativa i la transformació que l’ha portat a ser el barri més 'trendy' de Berlín. A Schles­chisches Tor, la primera parada del metro U1 a la riba oest del riu Spree, la barreja entre la decadència de les construccions antigues i l’artificialitat de les modernes fa un pas més. A sota d’aquesta estructura metàl·lica construïda el 1902 hi ha els antics lavabos de l’estació. Però ara ja no tenen aquesta funció, sinó que s’han transformat en una de les hamburgueseries de moda de la capital.

El Burgermeister (que juga amb el terme 'Bürgermeister', amb dièresi, alcalde en alemany) és un clar exemple de negoci rodó que ha sabut vendre la seva atractiva curiositat. Situat en un contenidor de ferro negre a la petita illa de rajoles que separa els dos carrils de la transitada Oberbaumstrasse, aquest local inaugurat el 2006 s’ha convertit en un dels punts gastronòmics de referència a Berlín. «Em van dir que estava boig, que no podria obrir un restaurant al mig del carrer, entre cotxes i coloms, però tenir el meu propi establiment era un somni i només me’l podia imaginar aquí», explica Cebrail Karabelli, soci fundador de Burgermeister.

El mateix lavabo on homes i dones anaven a fer les seves necessitats ara acull els que les volen satisfer. Cuiners que es mouen a tot drap i llargues cues de berlinesos que esperen pacientment mentre el metro groc de la capital sobrevola els seus caps. Així, també l’han comparat amb la famosa paradeta de kebabs Mustafa's Gemüse, situada en el no menys 'trendy' barri de Neuköln, on els afamats transeünts esperen faci calor o nevi.

Notícies relacionades

No són 'delikatessen', ni alta cuina experimental. El Burgermeister ha fet de la senzillesa del seu greixós menú el seu èxit. Obert fins a les tres de la matinada en una de les zones més festeres de la capital del techno, no costa entendre per què és un punt de trobada icònic. Després de 10 anys de negoci, la visió de Karabelli ha resultat ser tot un èxit i ara té un altre restaurant a Kottbusser Tor, l’epicentre de l’anomenat petit Istanbul, i planeja obrir dos establiments més durant l’any que ve.

Encara que sembli una broma, el Burgermeister no és l’únic establiment de menjar de Berlín relacionat amb els lavabos. Lluny del que podria semblar per la seva localització, la comercial avinguda de Kufürstendamm, el Klo té un vincle menys sofisticat amb el món dels excusats. Escombretes, latrines i orinals plens de cervesa converteixen aquest racó fosc en un esperpent que fa que l’àmplia cultura escatològica catalana sembli elegant.