art

'Sota l'Ossa Major': Àngels Ribé, pulsió natural

El Centre d'Art Tecla Sala, a l'Hospitalet, dedica una exposició a l'artista catalana, pionera de l'art conceptual dels anys 70 i recentment guardonada amb el Premio Nacional de Artes Plásticas

'Sota l'Ossa Major': Àngels Ribé, pulsió natural

‘Sota l’Ossa Major’

Centre Cultural Tecla SalaAvinguda de Josep Tarradellas, 44 (l’Hospitalet) Horari: de dimarts a dissabte, d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 hores. Diumenges i dies festius, d’11.00 a 14.00. Dilluns, tancat. Fins al 17 de maig Preu: entrada lliure

A la variada i extensa obra d’Àngels Ribé (Barcelona, 1943) hi ha un fil que embasta totes les peces, ja siguin escultures, fotografies, vídeos o ‘performances’: la seva connexió amb la naturalesa. Una connexió vital, de recerca de l’essencial. L’aigua, les pedres, la llum... són elements amb què l’artista experimenta, en ocasions utilitzant el seu propi cos, com si busqués la comunió de l’art amb l’univers.

Ribé, que va ser un pioner de l’art conceptual dels anys 70, no ha deixat d’experimentar en l’últim mig segle. En reconeixement a aquesta trajectòria, la creadora va rebre el Premio Nacional de Artes Plásticas 2019, que atorga el Ministeri de Cultura. Anteriorment, el 2012, la Generalitat ja li havia concedit el Premi Nacional de Cultura

'Cluds, bubbles and waves' (1998/2019). Un vídeo en bucle d’un minut en què l’artista aboca aigua d’un recipient a l’altre fins a tornar-la al riu representa la dualitat entre escultura i naturalesa.

El Centre d’Art Tecla Sala ofereix la possibilitat de contemplar l’obra de l’artista catalana a ‘Sota l’Ossa Major’, una exposició que, sense pretendre ser retrospectiva, inclou des de les seves primeres peces fins a les més recents, algunes, inèdites.

Notícies relacionades

‘My mountains’ (2019). Una pedra, amb forma piramidal, recorda la silueta d’una muntanya en aquesta fotografia, una de les obres més recents de Ribé.

Val la pena no deixar passar per alt la vitrina amb manuscrits de Ribé i algunes de les seves fonts d’inspiració, que permeten acostar-se, tot i que sigui mínimament, a una de les artistes més rellevants en l’actualitat. 

‘Núvols’. Instal·lació que forma part del conjunt d’obres de ‘Backlit’ (2014). La projecció dels núvols enllaça el quotidià amb l’abstracció i l’espiritual.

‘Blacklit’ (2014). Sota aquest nom s’agrupen diverses peces presentades en PalmaDotze Galeria d’Art el 2014. A l’obrir la porta d’aquesta caseta, comença a sonar una música que altera la calma inicial.

Temes:

Art