TEATRE

'Nu': Despullat, poètic, essencial...

Quim Girón, un premiat exponent del circ català, posa la firma a la direcció de 'Nu', la cita d'aquest any al tradicional Circ d'Hivern de l'Ateneu Popular 9 Barris. Circ en essència per a tots els públics

José Carlos Sorribes

'Nu': Despullat, poètic, essencial...

ALBERT BERTRAN

L’espontània rialla d’un nen és una recompensa inigualable. L’artista acaba de desplegar el clàssic recurs de l’ensopegada, de la rebolcada inesperada, i des de la platea li arriba l’enrenou infantil. L’escena passa a 'Nu', el muntatge del 23è Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris. Són ja més de dues dècades –que es diu ràpid– de circ en un exemplar espai associatiu i cultural del barri de Trinitat Nova, on la ciutat perd focus perquè arriba als seus límits.

Nu

Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris
Direcció: Quim Girón
Repartiment: Quim Girón, Xavi Sánchez, Anna Aro, Ingrid Esperanza, Wanja Kahlert
Fins al 20 de gener. De 6 a 12 euros

Quim Girón, el fundador de la companyia Animal Religion, posa la firma en la direcció artística d’un espectacle d’una hora escassa, en què tot es desenvolupa amb una calma que crea una atmosfera d’intimitat. No hi ha només una successió de piruetes, acrobàcies o esquetxos, sinó una voluntat de buscar l’essencialitat, el nu del títol, cosa que provoca que es vagi component a poc a poc un ‘collage’ de situacions que poden ser absurdes, o que persegueixen una aura poètica, però sempre allunyades de qualsevol ornamentació.

No és 'Nu' un espectacle vertiginós, queda clar, perquè tot es pren el seu temps. Igual que el nen pot riure de valent amb les ensopegades o amb el trot beneit del pallasso inflable, també assisteix amb la boca oberta a l’execució d’acrobàcies i equilibris, juntament amb la manipulació d’objectes quotidians que componen els diferents números.

La suspensió capil·lar

Pel que fa a les acrobàcies, les mirades –de petits i grans– se’n van a la cabellera d’acer d’Ingrid Esperanza, especialista en una cosa que pot posar els pèls de punta: la suspensió capil·lar. Déu-n’hi-do moure un cos menut i robust com una baldufa suspesa d’una llarga trena. També té una cabellera quilomètrica Anna Aro, però a ella només se li desplega en els seus compassats moviments amb la perxa xinesa.

EL+

La combinació d’humor i absurd creen una atmosfera poètica.

EL-

Els breus monòlegs de cada artista tallen el ritme del muntatge.

O li queda oculta, sepultada, sota una infinitat de trastos que sosté sense despentinar-se en la imatge que és el cartell promocional. Les dues, amb el mateix Quim Girón, Xavi Sánchez i Wanja Kahlert (relleu del lesionat Joan Català dies abans de l’estrena), ens donen a 'Nu' una bona lliçó de circ nu.

Temes: Teatre Teatre