On Catalunya

TEATRE

Festie: 3 comèdies per fer l''indie'

El Barts estrena el Festie, Festival de Teatre Independent, amb 'Mafia', 'París' i 'Phillipe the Sixt'. Humor negre, música, gore i reivindicació

zentauroepp46301653 teatro190102131852

zentauroepp46301653 teatro190102131852

2
Es llegeix en minuts
Imma Fernández
Imma Fernández

Periodista

ver +

La sala Barts, al cor del Paral·lel, 'anima a fer l’indie'. És el lema del Festie, el Festival de Teatre Independent, que, fins al 13 de gener, programarà en la seva primera edició tres peces de companyies emergents. Una formidable oportunitat perquè el treball dels col·lectius habitualment relegats als espais de petit format o al carrer arribin a nous públics. La directora del festival i de Barts, Sílvia Berna, ha triat per a l’estrena un trio de comèdies “reivindicatives, amb diferents llenguatges teatrals i que expliquen amb dones en la dramatúrgia, en la direcció i sobre l’escenari”.

Festie. Festival de Teatre Independent

Sala Barts Obres: 'Mafia', 'París’, 'Els reis de Shakespeare escriuen el discurs de Phillipe the Sixt’ Fins al 13 de gener. 

Obre el tiberi indie la 'Mafia' (fins al 30 de desembre) de Les Mamzelles, aquell trio –Bàrbara Mestanza, Paula Ribó i Paula Malia– que es va posar a les llars catalanes amb la campanya 'Envàs, on vas?' per aclarir-nos els enigmes dels contenidors. Es van estrenar entre bambolines amb el teatre musical i ara s’han reciclat en el gènere de la comèdia negra, molt negra, i hi sumen una nova integrant –Júlia Molins–. A Mafia, aplaudida a Atrium, es fiquen a la pell de les filles d’un capo de la camorra calabresa que es rebel·len contra el patriarcat. Per obrir boca direm que una d’elles es carrega el pare i el cuina. D’aquest peu calcen. A l’estil Don Corleone.

Notícies relacionades

I de Calàbria, a 'París’, títol de la 'road musical’ de Les Cot, un altre trio de bones veus –Mar Maestu, Maria Viñas i Elia Corral– que ja van disfrutar a l’Almeria Teatre i hi seran del 3 al 6 de gener. Creada per Òscar Peñarroya i dirigida per Pol Berrondo, la peça, amb l’accent en la interpretació musical, explica les desaventures de tres amigues que viatgen en un cotxe a la capital francesa per complir el somni d’una d’elles: ser mare. Pel camí, farcit de cançons, surten els fantasmes, el gore, el paleosexe... 

La corona, a debat

Tancarà el festival, del 10 al 13 de gener, 'Els reis de Shakespeare escriuen el discurs de Phillipe the Sixt', nova proposta de LAminimAL, coproduïda per Barts, que clava les dents a la monarquia. Daniela de Vecchi, directora, i Albert Pijuan, dramaturg, s’han inspirat en els reis del bard per encendre el debat actual sobre la corona. Phillipe the Sixt (és a dir, Felip VI) és un rei anglès nouvingut al poder. A l’herència enverinada del seu pare, amb la desenfrenada corrupció a la cort, s’hi afegeix la revolta d’una comarca escocesa que s’ha declarat insubmisa a l’autoritat monàrquica. Urgeix un discurs per apaivagar els ànims i recuperar la unitat del regne. «Despullem el rei en el sentit figurat... o no», addueixen els creadors, que s’aproximen a la figura de l’opressor i el concepte de súbdits versus dominants des de l’“humor absurd, la mala bava i la tragicomèdia que estem vivint”.  

Temes:

Escenaris Teatre