On Catalunya

cine

'Winchester' i altres pel·lícules de cases per entrar-hi a morir

Amb ocasió de l'estrena de 'Winchester', repassem algunes de les pel·lícules sobre cases encantades més terrorífiques de la història

Helen Mirren

Helen Mirren / Ben King (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Tot i que avui se la coneix com La Casa del Misteri Winchester, es deia Villa Llanada quan Sarah Winchester se’n va fer càrrec el 1886. Viuda des de feia poc, hereva d’una immensa fortuna generada per la fabricació de fusells de repetició, Winchester va començar a ampliar la propietat així que s’hi va instal·lar. I des d’aleshores el lloc va estar en obres durant els següents 38 anys, infestat de paletes que treballaven 365 dies a l’any i 24 hores al dia.

En el seu moment de màxima esplendor, la mansió va arribar a sumar 500 habitacions. L’interior, actualment convertit en atracció turística, és un laberint de passadissos angostos, habitacions ficades dintre d’altres habitacions, escales que condueixen al sostre, finestres instal·lades a terra i portes que donen accés al bu

Winchester

Terror EUA / Austràlia, 2018Directors: Michael i Peter SpieringIntèrprets: Helen Mirren, Jason Clarke, Emm Wiseman, Sarah Snook

¿Què va portar aquella dona a gastar de forma tan excèntrica tot el seu temps i els seus diners? Hi ha diverses teories sobre aquesta qüestió i Winchester, que avui arriba als cines del nostre país, òbviament presta atenció a la més inquietant de totes: que se sentia assetjada pels esperits de totes les persones que havien mort a causa de les armes fabricades per l’empresa familiar, i que es va passar la vida tractant de donar-los refugi.

Winchester, dit d’una altra manera, és una nova demostració que com a casa no s’hi està enlloc, especialment si és molt gran i molt vella i està envaïda per habitants previs ja morts o esperits turmentats o dimonis procedents del setè cercle de l’infern. O, almenys, ens recorda per què les cases encantades són un tema tan recurrent en el cine de terror: gairebé tots vivim en una casa -i gairebé tots morim en una casa-; i a casa, alguna vegada, tots hem sentit sorolls estranys enmig de la nit, i hem notat presències amenaçants al final del fosc passadís.

Des d’aquí t’aconsellem que, si una cosa així et torna a passar, busquis un lloc al qual mudar-te o, encara millor, fes un cop d’ull a alguna de les pel·lícules que enumerem a continuació per aprendre com fer desaparèixer els mals esperits. 


LA CASA ENCANTADA (1963)

La pel·lícula de cases encantades que més ha influït totes les altres. Diversos experts es reuneixen per verificar si la vivenda està realment posseïda i, a partir de llavors, amb una successió d’angles de càmera estranys, sons inquietants i ombres amenaçadores n’hi ha prou per fer-nos mullar els pantalons.


HAUSU (1977)

Unes col·legiales visiten la tia d’una d’elles al camp. I així que hi arriben, després de descobrir que la dona és morta, van caient com a mosques atacades per llums voladors i neveres malvades o devorades per pianos de cua i caps tallats i pintures de gats. ¿Sona extravagant? No prou.


TERROR A AMITYVILLE (1979)

Que les coses barates surten cares qui més qui menys ho descobreix amb una mala compra. La família Lutz aprèn la lliçó de forma bèstia: la seva nova i baratíssima casa resulta estar infestada d’insectes i líquids viscosos que traspuen per les parets i monstres d’ulls vermells que surten a la nit.


EL RESPLANDOR (1980)

Per comprendre que els fantasmes que habiten l’Hotel Overlook són molt perillosos i el poderós efecte que exerceixen sobre la fràgil ment del torturat escriptor Jack Torrance, només cal recordar la insuperable cara de boig que Jack Nicholson passeja mentre persegueix la seva família amb una destral a la mà.


AL FINAL DE LES ESCALES (1980)

Un compositor decideix aïllar-se i plorar la mort de la seva dona i la seva filla, i per fer-ho escull la casa equivocada. Al capdavall, hi campa al seu aire l’esperit entremaliat d’un nen que temps enrere va ser assassinat allà mateix. Mai abans una pilota que bota –i bota— havia fet tanta por.


POLTERGEIST (1982)

És el que passa quan et mudes a una urbanització construïda sobre un vell cementiri d’on es van extreure les làpides però no els cadàvers: els mobles comencen a volar, els esquelets emergeixen del forat de la piscina i un pallasso de peluix en aparença adorable s’entesta a fer puré del teu fill.


L'ENS (1982)

Notícies relacionades

Parteix d’una de les premisses més terribles de tot el cine de cases encantades: la dona que habita el lloc és repetidament violada per un fantasma. I les escenes de violència sexual són particularment impactants gràcies tant al treball de l’actriu Barbara Hershey, aparentment incapaç de controlar el seu cos.


EXPEDIENT WARREN (2013)

Una parella d’investigadors paranormals auxilia una família que acaba d’arribar a una mansió que en el passat va ser escenari del sacrifici satanista d’una nena a mans de la seva mare, i que com a resultat s’ha convertit en una de les cases més intoxicades de mal rotllo de la història.

Temes:

Cine