On Catalunya

EXPOSICIÓ

La pintura sense pintura de Jordi Alcaraz

Tot comença amb un marc, però això no significa que continuï amb un pigment. Tot al contrari. Les seves últimes creacions pictòriques, plenes de materials, llueixen a Can Framis fins a l'11 de juny

fcasals37053584 onbarcelona jordi alcaraz170201194956

fcasals37053584 onbarcelona jordi alcaraz170201194956 / Mar al Folch-Fotogasull SL

1
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

D’entrada s’ha de dir que aquesta és una exposició que s’ha de veure sí o sí, tot i que no és fàcil: comporta la dificultat de disfrutar d’una mostra de pintura on la pintura brilla per la seva absència, tret d’algunes taques o regalims de tinta negra. I prou. La resta és material humil i de rebuig: cartrons esbotzats a cops de puny o a pedrades, filferros recargolats, miralls trencats i metacrilat, molt metacrilat, deformat i/o perforat pel foc. Marcs, sempre vells. I llibres, sempre en blanc i sempre del segle XVIII. 

Així és el treball de Jordi Alcaraz (Calella, 1963), un artista que no aspira a matar la pintura sinó a transformar-la per posar-la al dia. A donar-li vigència. I així la presenta a Esborradís, l’exposició de Can Framis que acull, després de quatre anys d’absència d’Alcaraz a Barcelona, els últims treballs d’aquest artista de la matèria i de l’objecte que tant convida a la reflexió com al gaudi estètic. Fins a l’11 de juny.

'SENSE TÍTOL'

La més petita de les obres exposades, 25x19 cm de paper amb multitud d’ulls de vidre mirant.


'AUTOBIOGRAFIA'

Capes i capes de material que converteixen la pintura en escultura, en ‘collage’... En tot. En una vida.


'HISTÒRIA D'UNA PINTURA'

Un mirall que inclou totes les pintures figuratives possibles alhora que no torna una imatge nítida. Tot i res. 


'DIBUIX'

Sovint Alcaraz comença les seves obres pel marc, després les dibuixa. Un traç realitzat a partir de filferros i de metacrilat perforat, deformat.


'EXERCICI DE DESAPARICIÓ'

Al fons, cartró reciclat; al davant, metacrilat modelat, i enmig, una taca negra que s’expandeix, com en moltes de les obres de l’artista.


'SENSE TÍTOL'

Notícies relacionades

Un dels llibres centenaris i encapsulats en els quals les lletres semblen desaparèixer creant un enorme bassal de tinta.


'AUTORETRAT'

Un marc, una cara retallada en el metacrilat i un fons de cartró: l’autoretrat en què tothom es pot reconèixer. I ningú s’hi veu. 

Temes:

Exposicions Art