ESPAI CULTURAL AL POBLE-SEC
Migdies de vi, tapes i llibres
La llibreria La Carbonera organitza vermuts literaris cada diumenge
Els diumenges al migdia, al carrer de Blai es donen cita desenes i desenes de persones que, gairebé en processó, recorren el seu mig quilòmetre de via de vianants buscant un racó on entregar-se al culte que els ha portat fins allà: el vermut. Pot ser un trosset de façana on recolzar-se, un pam de barra o, els que tenen molta sort, una taula en alguna de les moltes terrasses que fan que Blai tingui la densitat de tapes més gran per metre quadrat de la ciutat.
Entre tants locals destinats a satisfer aquests devots de l'aperitiu a peu de carrer se n'hi va colar, a finals d'octubre, un que també alimenta, però d'una altra manera: La Carbonera. En el que abans va ser una distribuïdora de carbó, el visitant pot sortir també amb els dits emmascarats, però no del mineral, sinó de tinta: els tres valents que el regenten ara -Carlota Freixenet, Mar Moreno i Aitor Redondo- han muntat una llibreria. «Una llibreria cooperativa. Teníem clar que era el que volíem fer, i que volíem que estigués en un barri barri. El Poble-sec és el meu, així que quan vam veure el local ens vam decidir, explica la Carlota. També tenien clara una altra cosa: «No ens podíem limitar a aixecar la persiana i esperar que la gent entrés: l'havíem de sortir a buscar». I què millor que fer-ho en el moment que veïns i no veïns estan entregats al plaer del vermut per temptar-los amb un altre plaer suprem: a partir d'aquest diumenge, de dotze a dues del migdia, La Carbonera posa en marxa una programació dominical per convidar-los a enriquir aquest aperitiu amb lectures.
COMPLICITAT AMB EL BARRI
«No volem que siguin presentacions de llibres, sinó que siguin debats oberts. Hi haurà música, recitals de poesia...», segueix la Carlota. Amb aquesta nova oferta, esperen seguir teixint complicitats amb el barri, que els va obrir els braços abans fins i tot que ells obrissin les portes. «A l'agost vam començar les obres, que vam fer nosaltres mateixos, i teníem el local obert tota la jornada. Cap dia vam estar sols: sempre s'acostava algun veí a preguntar o a donar un cop de mà», diu la llibretera.
La Carbonera
Blai, 40 Tel: 93 832 20 17Horari: De dimarts a dissabte, de 10.30 a 14.00 i de 16.30 a 20.30 hores. Diumenges, d'11.00 a 14.00 hores. Dilluns, tancat
L'aposta per dedicar una atenció especial a la literatura infantil i juvenil i al còmic també ha convertit La Carbonera en un local conegut pels nois del barri. «Quan la biblioteca està tancada, venen a llegir aquí. S'instal·len al sofà que tenim o pinten a la pissarra». Cada dissabte al matí, a més, hi ha alguna activitat per a ells. «Volíem adaptar-nos al que demana el barri. I al barri hi ha molt nen -diu Carlota-. A més, els hem de cuidar: són lectors per a tota la vida». Dels que un dia podran compartir amb ella l'afirmació que no hi ha millor maridatge per a un vermut (ni tan sols una tapa) que un bon llibre.
L'AGENDA DEL TRIMESTRE
14 de gener
Jorge Carrión parlarà de la seva obra Barcelona. Libro de los pasajes.
21 de gener Pharos (associació cultural). Vermut poètic al voltant de Maria Mercè Marçal (amb lectura de poemes).
28 de gener
David Palau i Lluís Riera. Vermut tertúlia amb el lema Sense sobretaula no hi ha revolució. Es comentaran els seus llibres i hi haurà degustació de xocolates i Vi de nous.
4 de febrer Vérsame. Vermut poètic.
11 de febrer
Roser Messa i Pep Brocal. Conversa amb els autors de l’excel·lent Anecdotario de Barcelona.
18 de febrer Marina Garcés
Vermut tertúlia amb la filòsofa, que al març editarà Ciudad Princesa.
25 de febrer Zona Sec. Reflexió i xerrada sobre els mitjans locals amb aquesta revista mensual del barri.
4 de març
Per confirmar
11 de març Anna Maria Villalonga.
Xerrada al voltant del llibre d’aquesta escriptora negra (comissària de l’Any Pedrolo) El somriure de Darwin, que Navona ha editat en castellà.
18 de març Maria Sevilla. Vermut amb la jove poeta badalonina.
25 de març
Per confirmar
Notícies relacionadesMés informació
a carbonera.cat
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos