On Catalunya

TENDÈNCIA NOCTÀMBULA

Així és el nou oci nocturn de Barcelona: discoteques multixous

Ja sigui amb videojocs o amb pop a la gallega sobre la pista, per estar ‘in’, una festa ha d’anar més carregada de sorpreses que el pòdcast de Corinna

Així és el nou oci nocturn de Barcelona: discoteques multixous
3
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sona música màquina. Els timpans et vibren amb la mateixa intensitat que a Piqué cada vegada que Shakira obre la boca. T’envolta una multitud amb els ulls apuntant al mateix lloc, l’escenari al centre de la pista, on sobre una dona pràcticament despullada raja una substància fluorescent, com si fos la princesa Leia pringada de la bava de Jabba el Hutt.

La protagonista de la nit, banyada en sucs arcs de Sant Martí, és la Virgen María. No, no la de Bíblia. És María Forqué, filla de Verónica Forqué, la que s’amaga rere aquest religiós pseudònim. Asseguda en una tarima, Filip Ćustić, l’artista que hi ha al darrere de l’estètica d’‘El mal querer’ de Rosalía, la banya en litres de pintura neó, tots dos sense roba i protegint els seus rostres amb unes màscares hiperrealistes d’ells mateixos. Un xou tan surrealista que arrencaria un aplaudiment fins i tot a Marina Abramović.

És només una de les ‘performances’ que amenitzen la Blex, festa establerta a Razzmatazz (Almogàvers, 122), i que ha aconseguit ‘sold-out’ en les tres edicions que porta en actiu. A més de la dutxa de neó, en les altres sessions, Forqué ha fet pole dancing recoberta amb una llengua artificial de més d’un metre i ha punxat amb un biquini de làsers. Divendres, dia 25, celebra una nova entrega, «l’última de 2022», adverteix, així que s’esperen més sorpreses que en el pòdcast de Corinna.

Aquest espectacle, que barreja música, festa i art, no és una festa nínxol per a quatre gats culturetes que, després de passejar-se per l’oci nocturn de Berlín, necessitaven traslladar les mateixes experiències a la nit catalana. Al contrari, és la nova dinàmica habitual de la Barcelona noctàmbula. Ja no està de moda sortir a una discoteca només per ballar, ara es porten els multixous que inclouen una experiència inoblidable i irrepetible, d’aquestes que envaeixen les ‘stories’ l’endemà i que consumeixen amb ‘FOMO’ que es van quedar sense tiquets.

Així, enmig del saturadíssim oci barceloní, sorgeixen nous esdeveniments que volen oferir «alguna cosa més», aquest tret distintiu que els fa únics. Com, per exemple, la Pulpada Electrónica, festa d’electrònica que, més enllà de ‘dj sets’, ofereix racions de pop a la gallega. Una oda a la gastronomia de Galícia (estalviïn-se els acudits estereotípics sobre el consum d’estupefaents) que, aquest diumenge, conquerirà la sala Apolo (Nou de la Rambla, 113) durant 12 hores de festa, de cinc de la tarda a cinc del matí. Sortiràs d’aquí amb més accent que Rajoy.

El mes que ve, aprofitant que del 8 a l’11 de desembre torna l’emblemàtic Manga Barcelona, l’Atomic Pixel Party s’apropia d’Abaixadors10 (Abaixadors, 10) amb una ‘post-party’ otaku. Des d’abans de la pandèmia que organitzen festes en què el ‘dj’ podria ser perfectament el Tomàtic: sonen ‘hits’ d’anime en català (sí, els que sonaven al 3XL), a més de ‘future funk’ i ‘happy hardcore’. Tot acompanyat des de zones de videojocs, ‘gaming’ i realitat virtual fins a xous temàtics.

Notícies relacionades

El bolo d’Abaixadors10, batejat com a Anime Disco Night, serà el 10 de desembre, de 22 a 3 h. Comptarà amb visuals animi, actuacions, ‘cosplay’ i amb la presència d’Alba Quirós, maquilladora amb molta experiència en el terreny de la fantasia, que s’aventurarà a pintar rostres en directe.

No poden faltar les festes ‘drag’, per descomptat, amb unes nits amenitzades per artistes amb més capes de pintura que Dolly Parton, i que ofereixen xous que van des dels monòlegs fins a les acrobàcies extremes. Des de la popularització de ‘RuPaul’s Drag Race’, els plans ‘drag’ s’hi han reproduïts per espores, i ara l’agenda travesti de barcelona està més saturada que els treballadors de Twitter, amb desenes d’esdeveniments cada setmana. ¿Només una recomanació? El 10 de desembre, la desena edició del Futuroa Sarao Drag, un concurs de varietats amb moltíssim talent.